DIJAREJA

Čaj, krompir i rendana jabuka

Kako se riješiti dijareje na prirodan način

Proljev koji je posljedica infekcije može biti praćen grčevima u želucu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

7.1.2019

Proljev je simptom bolesti, a najčešće ga uzrokuju virusi, bakterije, paraziti i pokvarena hrana. Često je bezopasan i nestaje sam od sebe nakon nekoliko dana.  

Djeci i starijim ili bolesnim osobama proljev može, kroz veliko gubljenje tekućine i soli iz organizma, nanijeti teške smetnje u organizmu.

Proljev koji je posljedica infekcije može biti praćen povraćanjem, gasovima, nadimanjem, grčevima u želucu i blagom temperaturom. Međutim, on može biti i posljedica preosjeljivosti na neku hranu ili na pojedine lijekove kao što su antibiotici.

Međutim, ako se proljev stalno vraća, to može ukazivati i da se radi o nekom hroničnom problemu. Proljev se dijagnosticira ukoliko je stolica česta, vodena ili rijetka. Ukoliko traje duže, radi se o hroničnom proljevu.

Uzroci proljeva

Osim spomenutih, postoji još niz uzročnika proljeva, a među njima se nalaze stresne situacije i nervoza, problem probave, alergije ili loše podnošenje namirnica poput laktoze i šećera. Proljev možete dobiti i od određenih lijekova.

Liječnika posjetite ukoliko:

* Proljev traje više od pet dana;

* Ako je stolica krvava ili jako tamna;

* Kod pojave visoke temperature;

* Kod nesvjestice, slabosti i umora;

* Kod dehidracije

* Kod jakog proljeva nakon putovanja.

 Kako zaustaviti proljev

Prvenstveno je bitno piti dovoljno tekućine kako biste izbjegli dehidraciju, izbjegavajte mliječne proizvode jer se oni teško probavljaju. Izbjegavajte masnu i slatku hranu, umjesto toga jedite dvopek, banane i rižu i slane štapiće.

Najvažnije je nadoknaditi tekućinu i soli koji su izgubljeni proljevom.

U najčešćem slučaju proljev prođe sam od sebe nakon nekoliko dana, a ako se to ne dogodi reagirajte brzo i posjetite liječnika.

Koji su prirodni lijekovi

Jedna od najvećih opasnosti kad imate dijareju, jeste u stvari dehidracija (posebno ako je dijareja praćena i povraćanjem) zbog toga je veoma važno piti dovoljno tečnosti tj. vode ili čajeva.

* Čaj od kamilice, đumbira, majčine dušice i nane djeluju umirujuće, pa pomažu u liječenju.

* Potrebno je nadoknaditi šećer i so izgubljene proljevom. Od pomoći može biti napitak napravljen od soka dvije naranče, pola kašičice soli, dvije kašičice meda i jednog litra vode. Ovaj napitak je potrebno piti na svakih pola sata (po jednu čašu) dok se simptomi ne ublaže.

* Može pomoći i konzumiranje nekog keksa, supe ili pak krompira (kuhanog ili krompir pire).

* Za suzbijanje proljeva veoma je korisno piti vodu u kojoj je prethodno kuhana riža, naravno bez dodatka masti. To se u narodnoj medicini popularno zove „rižina sluz".

* Crna čokolada je odvajkada poznat prirodni lijek protiv proliva. Ona zaista ima to svojstvo da „steže stolicu". Sa njom nema potrebe pretjerivati, često je dovoljno pojesti 2-3 kockice.

* Rendana jabuka je također korisna u ovakvim situacijama jer je bogata pektinom (neka vrsta biljnog želatina), a najbolji izbor je kisela jabuka. Rendana jabuka prije konzumacije treba da odstoji (oko dva sata). Jeste da će za to vrijeme dobiti tamnu boju i neće lijepo izgledati ali baš takva djeluje protiv proljeva.

* Borovnica isto tako može zaustaviti akutni proljev.

* Što se tiče herbalne medicine za liječenje proljeva najpopularniji su čaj od lista kupine, čaj od lista dunje i čaj od šipka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.