SIMPTOMI

Hladni prsti ne slute na dobro

Hladne ruke i noge - zašto se to događa?

Hladnoća kao i trnjenje u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

8.1.2019

Hladni prsti na rukama i nogama češća su pojava kod žena. Do nje dolazi usljed procesa pomoću kojeg organizam održava temperaturu vitalnih organa. Međutim, ako vam se to događa često, to može da ukaže na neke druge, ozbiljnije, zdravstvene probleme. 

Da li je u pitanju anemija

Osjećate li pored hladnih ruku i neke druge simptome poput umora, glavobolje i malaksalosti, provjerite nivo željeza u krvi. Željezo je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kisik u krv i daje joj crvenu boju.

U žena najčešći uzrok sniženih vrijednosti eritrocita i hemoglobina su obilna i učestala menstrualna krvarenja. Bez obzira na to da li je anemija akutna ili hronična potrebno je utvrditi uzrok njenog nastanka. Liječenje mora biti temeljeno na dokazu uzroka anemije.

U žena s obilnim i produženim menstruacijama treba regulirati menstrualne cikluse. U bolesnika s nedostatkom željeza potrebno je nadoknaditi željezo peroralnim ili intravenskim putem.

 Da nije riječ o dijabetesu

Hladnoća kao i trnjenje u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posljedice na krvotok, kao i na nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama.

Stalno ste žedni, puno jedete a ne gojite se ili mršavite? Obavezno prekontrolirajte nivo šećera u krvi. Dijabetes se uspješno liječi, potrebno je obratiti pažnju na adekvatnu prehranu, prijat će vam fizička aktivnost. Ostavite pušenje!

 Možda je štitna žlijezda

Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlijezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je propraćen hladnim ekstremitetima ili osjećajem hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja.

Provjerite nivo tiroidnih hormona u krvi. Ako ih nema dovoljno, moguće ih je nadoknaditi tabletama.

 I na kraju - stres

Stres također može biti uzrok hladnih ruku i nogu. On, naime, pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama, a on sužava krvne sudove pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.