HRANA I LIJEK Darovi prirode

Med „nabildava" imunitet

Zbog svojih ljekovitih svojstava od davnina je cijenjen kao hrana i kao lijek

"Zdravlje u kući"
04.01.2019 14:49

Med sadrži sve osnovne hranjive tvari

Foto: Ilustracija

Narodna medicina puna je pripravaka baziranih na medu koji se koriste u liječenju mnogih bolesti. Uprkos golemom napretku nauke i tehnologije, med je i namirnica koja se ne može proizvesti umjetnim putem.  

Koja su svojstva meda i kako ga konzumirati

Med sadrži sve osnovne hranjive tvari: makronutrijente, mikronutrijente i druge aktivne hemijske spojeve koji djeluju imunostimulativno. Za med nema propisane doze - glavno je svakodnevno ga jesti. Jedino se ne preporuuje konzumiranje natašte jer je težak za probavu.

Osim toga, ne treba ga konzumirati tokom cijele zime (jer je ipak jako kaloričan) nego tek kad zahladi, pa dok se vrijeme ne ustali. S takvim načinom konzumacije postiže se i najbolje preventivno djelovanje.

Ukoliko neko želi, može ga primjenjivati i svaki dan, ali tada med nema terapijsku nego prehrambenu ulogu - prestaje intezivno djelovati kao "prirodni lijek" i djeluje kao "hrana" koja je odličan izvor svih hranjivih tvari.

Različit sastav

Med nije jednoličan proizvod, sastav mu se mijenja s obzirom na sastav sirovina od kojih pčela proizvodi med, te ovisno o godišnjem dobu. Ovisno o porijeklu, odnosno vrsti biljke, različit je i sastav meda. Ako neka biljka sama po sebi (naprimjer kadulja) ima aktivnih komponenti koje pozitivno djeluju na zdravlje, imat će ih i kaduljin med...

* Cvjetni med je, naprimjer, dobar za jetrene bolesnike jer ima sastojke koji pomažu u čišćenju jetre.

* Med od bagrema koristi se u liječenju hunjavice, gripe, prehlade i dijabetesa tipa 2 jer ima dosta fruktoze.

* Med od lipe namijenjen je bolestima dišnih puteva, a kaduljinim se liječe kašalj, upala grla, bronhitis, hunjavica, gripa, prehlada....

Djeci se može davati med, ali nakon što navrše godinu dana jer bi im prije toga bio teže probavljiv.

Med je mješavina najmanje 180 različitih tvari, brojnih organskih kiselina (jabučna, limunska, mliječna, pa čak i mravlja kiselina), različitih vitamina, minerala, enzima, voska, polenovih zrnaca, eteričnih ulja.

Od ugljikohidrata u medu se nalazi 82 posto šećera, a od toga 41posto fruktoze i 36 posto glukoze, dok ostatak čine saharoza, maltoza i dekstrin.

Sadrži vodu (16-20 procenata), flavonoide (34-61 posto), te druge organske tvari (organske kiseline, aminokiseline, proteine, više alkohole, inulin, hormone), enzime, razne derivate klorofila, mineralne tvari i vitamine (B1, B2, B3 ili pantotenska kiselina, B5, B6 ili H, B9), što ga svrstava u jedinstvenu prirodnu i izuzetno ljekovitu namirnicu.

Med je izrazito bogat kromom, mineralom neophodnim u razgradnji ugljikohidrata, čime se smanjuju nepoželjni učinci uzimanja veće količine jednostavnih šećera i naglog porasta glukoze u krvi.

Prilikom dodatka meda napitku (npr. čaju) treba pripaziti da napitak nije prevruć jer se time gube ljekovita svojstva meda. U tekućini med treba biti potpuno otopljen, jer se na taj način u organizmu potpuno iskorištavaju dragocjene ljekovite tvari.

Čuvanje meda je vrlo jednostavno. S obzirom na to da mu je trajnost neograničena zbog velike koncentracije šećera, čuvajte ga na hladnom mjestu, dalje od izravnog svjetla i u čvrsto zatvorenoj staklenki.

Matična mliječ

Među pčelinjim proizvodima koji znatno popravljaju imunološku sliku je i matična mliječ. Smatra se da je najbolja za primjenu u tekućem obliku - prirodno je kremasta, a izgledom i mirisom podsjeća na jogurt, ili kao pastila koja se postepeno otapa ispod jezika (na taj način se primjenjuje ona prirodna koja se izvadi iz košnice).

Matična mliječ se u praksi daje djeci starijoj od tri godine, i to u dozi od maksimalno jednog grama dnevno i ne više od 30 dana uzastopno. Za odrasle je maksimalna doza 60 grama mjesečno - dva puta po jedan gram dnevno, dok je za one koji je uzimaju preventivno, jer su skloni bolesti, ta doza dvostruko veća i iznosi 120 grama mjesečno, odnosno četiri grama na dan u dvije doze.

 Med s cimetom je - eksplozija zdravlja

Ljekovitost meda odavno je poznata, a u kombinaciji s raznim biljem blagotvorno djeluje na zdravlje. Mješavina koja se smatra pravom "bombom zdravlja" je med s cimetom, biljkom poznatom po antiseptičkim i antibakterijskim svojstvima.

Istočni narodi med i cimet smatraju najblagotvornijim darom prirode i ovaj eliksir stoljećima koriste za liječenje takoreći svih bolesti i psihičkih stanja. Čak i ako se potpuno zasebno upotrebljavaju med i cimet imaju svojih ljekovitih moći.

Medicinska istraživanja pokazala su da kombinacija meda i cimeta ublažava tegobe u slučaju bolesti srca, infekcije mokraćnih kanala, loše probave i prehlade, a sprečava i liječi akne i bubuljice.

Recept za dugovječnost: Pomiješajte četiri kašike meda, kašiku cimeta u prahu i tri šoljice vode, prokuhajte i pijte to kao čaj. Popijte četvrtinu šoljice tri do četiri puta dnevno. Kažu da taj napitak produžava život, a utvrđeno je da koža postaje mekana i svježa pa se tako odlaže nastanak bora.

 Eliksir mladosti - za žene

U istočnjačke tajne spada i ovaj eliksir mladosti za žene. Potrebno je:

- 100 ml lanenog ulja;

- 2 srednja limuna;

- 1 velika glavica bijelog luka;

- 0,5 kg meda.

Očišćeni bijeli luk, 1 neočišćen limun i 1 limun bez kore smiksati u blenderu.

Samljevenu smjesu pomiješati sa medom, dodati laneno ulje i sve ponovo promiješati. Smjesa se čuva u frižideru u zatvorenoj staklenoj tegli. Konzumirati tri puta dnevno po 1 kašiku pola sata prije jela.

NA VRH