PREPORUKE

Pravi zalogaji za sitne sate

Čuli ste da ne valja jesti pred spavanje te da samo zalogaj-dva nisu dobra ideja

Pred spavanje može se pojesti kriška integralnog kruha, voće, kokice. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

3.1.2019

Obrok, pa čak i samo zalogaj-dva prije spavanja nisu pametna ideja. Međutim, kako to obično biva, nova studija pokazuje da ta tvrdnja nije u potpunosti tačno. Potrebno je samo znati šta smijete jesti u sitne sate. 

Ukoliko večerate rano, čak nekoliko sati prije odlaska na spavanje, ili imate veoma aktivne večeri prije odlaska u krevet, nije pametna ideja leći gladan. Bolje je uzeti manji obrok. Ali, tad se postavlja pitanje - šta jesti u sitne sate?

 Zašto jesti pred spavanje

Zapravo, pitanje je i zašto jesti u sitne sate. Odgovor je jasan i jednostavan - tokom duge noći treba imati stabilan nivo šećera u krvi. Tu brigu trebaju voditi i zdravi, i dijabetičari. Većina ovih posljednjih zna da šećer u krvi i s njim povezani hormoni mogu povećati ili umanjiti apetit i nivo energije, a mogu utjecati i na sagorijevanje kalorija.

Kad je u jutarnjim satima nizakl nivo šećera u krvi, često se dešava da se i najzdravija osoba osjeća tromo i da ustaje teško. Osim toga, svi smo iskusili da kad legnemo gladni, spavamo loše i često se budimo.

Dakle, šećer u krvi treba držati na optimalnom nivou, što je prilično teško ukoliko se podrazumijeva da ćete provesti više od deset sati bez obroka, u periodu od večere do doručka.

Veliki je mit da čovjeku tokom spavanja nije potrebna energija. A ne samo da mudro izabran obrok prije spavanja može osigurati energiju potrebnu za sagorijevanje kalorija tokom sna, već će zavarati i hormone gladi koji nagovaraju tijelo da skladišti nepoželjne masti.

 Šta jesti, šta izbjegavati

E, sad se postavlja pitanje - šta jesti pred odlazak u krevet? Ne treba očekivati da će dva keksa ili kugla sladoleda donijeti neku korist. Bolje je pojesti krišku crnog kruha sa malo mladog sira, jednu voćku ili kokice.

Ove se namirnice razgrađuju polako i tako pomažu pri održavanju poželjnog nivoa šećera u krvi. Za sportiste dodatni protein (ćureće ili pileće meso) mogu biti odličan obrok prije spavanja, jer će pomoći oporavak njihovih mišića tokom noći, a snabdjet će ih i aminokiselinom zvanom triptofan, koja pozitivno utiče na san.

S vremena na vrijeme ne bi trebalo bježati ni od malo masnijih namirnica, kako se vaš organizam ne bi navikao na složene ugljene hidrate u kasnim satima i time ubrzao njihovu razgradnju.

Prije spavanja svakako treba izbjegavati čips, kolače i bilo koju drugu vrstu namirnica koje se tradicionalno služe za desert. Tokom procesa proizvodnje iz ovih namirnica obično su odstranjena vlakna i ostale hranljive materije koje usporavaju varenje.

To znači da njih organizam veoma brzo vari, zbog čega lako unose pometnju kada je nivo šećera u krvi u pitanju. A to je pogubno za miran san. Isto tako prije spavanje ne treba konzumirati ništa što sadrži kofein - uključujući i čokoladu.

Reci DA

Pred spavanje može se pojesti kriška integralnog kruha, voće, kokice, eventualno malo purećeg ili pilećeg mesa, a s vremena na vrijeme i neko jače, masnije jelo u malim količinama.

Kaži NE

Pred spavanje ne treba uzimati hranu koja se probavlja brzo - čips, kolače, sladoled te izbjegavati sve u čemu ima kofeina - od kafe, kole pa sve do čokolade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.