ORDINACIJA

Promjene na koži koje se pogrešno liječe jer liče na varičele

Za razliku od varičela, koje se javljaju po cijeloj koži, uključujući i kožu glave obraslu dlakom, promjene kod strofulusa uglavnom su lokalizirane na koži ekstremiteta, kako ruku tako i nogu

Potrebno pronaći tačan uzrok alergijske reakcije. Ilustracija

Piše: Prof. dr. sc Naima Mutevelić-Arslanagić

5.1.2019

Strofulus je alergijsko oboljenje koje se često pojavljuje u ranom djetinjstvu. I ljekari i roditelji često su u nedoumici o tome šta je tačan uzrok njegovog nastanka. Strofulus je reakcija, najčešće, na alergene koji u organizam dospijevaju hranom, ali može nastati i kao posljedica alergijske reakcije nakon ujeda insekata.  

Jak svrbež

Promjene na koži veoma liče na promjene koje se javljaju kod varičela. To su sitni mjehurići na zacrvenjenoj koži, praćeni jakim svrbežom. Za razliku od varičela, koje se javljaju po cijeloj koži, uključujući i kožu glave obraslu dlakom, promjene kod strofulusa uglavnom su lokalizirane na koži ekstremiteta, kako ruku tako i nogu.

Svrbež je intenzivan. Djeca češanjem razgrebu mjehurić koji ima tanku opnu. S obzirom na to da i dalje svrbi, dijete nastavlja češati kožu i tako nastaju krvave, vlažne promjene, koje se često inficiraju bakterijama.

Najčešći uzrok nastanka strofulusa je alergijska reakciju na hranu, prije svega bjelančevine iz hrane, naročito mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, na citrusne plodove i bobičasto voće. Mogu ga izazvati i alergeni koji u organizam dospijevaju putem dišnih organa, tzv. inhalatorni alergeni, a to su najčešće polen trave, drveća i korova, životinjske dlake i kućna prašina.


Prof. dr. sc. Naima Mutevelić-Arslanagić. Arhiv

Osim hrane, strofulus mogu izazvati i ujedi insekata. Promjene nastaju kao rezultat alergijske reakcije na ujed. Razlikovati strofulus, koji je nastao kao posljedica alergije na nutritivne i inhalatorne alergene, od strofulusa, koji je nastao kao posljedica alergijske reakcije na ujed insekta, veoma je teško. 


Napuštaju skrovišta

Insekti napadaju ljudsku kožu u svim godišnjim dobima. Ljudi zanemaruju činjenicu da se različite vrste insekata skrivaju u pukotinama starog namještaja, a naročito u starim kućama, da bi preživjeli do toplijih dana.

Ti insekti, onda kada se temperatura okoline podigne usljed zagrijavanja kuća i stanova u zimskom periodu, napuštaju svoja skrovišta i diskretno napadaju ljude, najviše malu djecu, koja inače imaju tanju kožu.

Kako se liječi

Strofulus treba liječiti kod dermatologa. Potrebno je pronaći tačan uzrok alergijske reakcije, a to niti je jednostavno niti može biti brzo. U toku tog traganja, kako strofulus nesnosno svrbi, daju se antihistaminici oralno, antibiotici da bi se liječila bakterijska infekcija razgrebane kože. Lokalno se primjenjuju kortikosteroidni preparati, sredstva za hlađenje kože i antibakterijska sredstva.

Detaljne pretrage

Potrebne su detaljne laboratorijske pretrage da bi se pronašao tačan uzrok alergijske reakcije i nastanka strofulusa. On, također, može biti i manifestacija alergijske reakcije na crijevne parazite.



quote
<p>Najčešći uzrok nastanka strofulusa je alergijska reakciju na hranu, prije svega bjelančevine iz hrane </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.