ZDRAVLJE

Deset stvari koje će vam pomoći da jednostavno smršate i imate ravan stomak

Metabolizam se usporava kada napunite 30 godina, a do 40. godine čini nam se da se ti kilogrami nikako ne mogu skinuti

Iako se metabolizam usporava, možete jednostavno smršati i poslije 40.. Ilustracija

Avaz.ba

29.12.2018

Metabolizam se usporava kada napunite 30 godina, a do 40. godine čini nam se da se ti kilogrami nikako ne mogu skinuti.  Ipak, možete smršati i poslije 40. samo će vam trebati malo više truda. Evo nekih od trikova koji vam u tome mogu pomoći. 

Ugljikohidrati

Možda ste čuli da su ugljikohidrati neprijatelji, ali ovo nije uvijek slučaj. Trebaju vam ugljikohidrati za energiju, ali jedite samo one kvalitetne koji se sporije vare i koji se nalaze u zrnevlju.

Trening snage

Možda znate da su treninzi visokog intenziteta kao što je kardio dobri za mršavljenje, ali je i trening snage veoma važan. U procesu mršavljenja, trening snage će vam pomoći da izgradite mišiće koji će ubrzati vaš matabolizam.

Izbacite napitke koji sadrže šećer

Ako ste navikli da jedete i pijete sve što poželite, ovo nije moguće kako budete starili. Slatki napici vode gomilanju masnih naslaga na stomaku, pa će vam biti bolje da ih zamijenite vodom.

Držite se rasporeda

Jedite u pravo vrijeme pravi obrok i izbjegavajte da se prejedate u kasnim večernjim satima.

Radite plank

Trbušnjaci nisu najefektivniji način da efikasno jačate mišiće kičme i zatežete stomak. Izdržaj je bolji od bilo kod tipa ovih vježbi, jer pored stomaka zateže butine i zadnjicu. 

Kalcijum i vitamin D

Odlični su za vaše zdravlje i mogu vam pomoći da se riješite masnih naslaga. Odličan izbor su brokoli, šitaki pečurke i jaja.

Proteini i povrće

Pokušajte da svaki vaš obrok sadrži ova dva sastojka jer će vam obroci tako biti hranjiviji i imat ćete više energije.

Slatkiši

Ne samo da su kalorični, većina slatkiša sadrži nezdrave sastojke. Zamijenite ih nekim domaćim slatkišima koje ćete sami napraviti. 

Zdrava i adekvatna dijeta

Ako jedete malo to nije dobro, jer ćete tako usporiti metabolizam i usporiti mršavljenje. Promijenite ishranu i uvedite neke zdrave namirnice kako obiste poboljšali svoj izgled. 

Multivitamini

Nikada ih nemojte koristiti kao zamjenu za hranu. Multivitamini mogu vam pomoći samo da vašem tijelu nadoknadite neophodne vitamine i minerale, ali nikako ne smiju biti jedini izvor istih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.