LJEPOTA I NJEGA

Kako lako podmladiti lice

Na lice, na čelo, oko ušiju, na vrat i na oblast dekoltea namažite sloj kisele pavlake ili jogurta ili kefira

Višestruko blagotvorno djeluje na kožu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

28.12.2018

Iako se premorene vratite s posla kući, odmah (može i na neočišćenu kožu) na lice, na čelo, oko ušiju, na vrat i na oblast dekoltea namažite sloj kisele pavlake ili jogurta ili kefira, šta vam se nađe u frižideru. To je prvi sloj. Sačekajte 3-5 minuta da se osuši pa onda namažite sljedeći sloj i sačekajte da se i on osuši. Tako namažite do 10 slojeva.

Na ovaj način vršite lifting i mikromasažu kože. Između slojeva možete dati na volju svojoj mašti pa isprskati lice svježim sokom limuna, grejpa, jagoda, borovnica - odnosno bilo kojom prirodnom voćnom kiselinom.

Kada se osuši i deseti sloj sperite sve mlakom vodom i namažite kožu uobičajenim kremom. Radite ovo najmanje jednom nedjeljno i znatno ćete podmladiti lice.

 Maska od želatine

Ova maska, zahvaljujući kolagenu iz želatina, višestruko blagotvorno djeluje na kožu: poboljšava cirkulaciju i proljepšava ten lica, koža postaje glatka, elastična i meka, bore se smanjuju, a neke sasvim nestaju. Osim toga, maska utiče na uklanjanje pigmentnih mrlja i pjega.

U tu svrhu pomiješajte dvije kašike ključalog mlijeka i kašičicu želatina u prahu pa sačekajte dok želatin nabubri. Zatim dodajte u taj rastvoreni želatin dvije kašičice banane koju ste izgnječili viljuškom u vidu pirea i kašičicu pavlake. Sve dobro promiješajte. Nanesite masku na prethodno očišćenu kožu lica, držite 20 minuta, a zatim je isperite toplom vodom.

Aplle tretman

Uzmite zrele, sočne i čvrste jabuke, prepolovite i sasvim malo zagrijte u rerni, da bi bolje ispuštala sok. Polovinom jabuke nježno masirajte kožu na licu i tijelu, a kada prestane da bude sočna, zamijenite je drugom polovinom. Za masažu cijelog tijela potrebno je pet-šest svježih jabuka.

Nakon masaže istuširajte se mlakom vodom i namažite hidratantnom kremom. Korisno je i popiti čašu svježe iscijeđenog soka jabuke. Šta, u stvari, daje koži masaža jabukama? Poboljšava elastičnost kože i povećava produkciju kolagena, a peptidi koji su sadržani u jabuci, stimulišu čišćenje od toksina i pomažu u borbi protiv celulita. „Apple tretmani" su uključeni u spisak usluga mnogih svjetskih kozmetičkih salona.

Maska Katarine Velike

Oljuštite jabuku i sameljite. Također sameljite dvije kašike usitnjene bundeve i dodajte kašiku meda, kašičicu soka od limuna i kašičicu maslinovog ulja. Sve dobro izmiješajte. Stavite ovu masu na lice i vrat, osim na dio oko očiju. Masku držite 30 minuta pa je sperite mlakom vodom. Koža će vam biti svježa i nestat će otoci oko očiju.

Kako smanjiti pušačke bore oko usta

Izrendajte ili izmiksirajte pola krastavca i pola srednje velike mrkve. Procijedite kroz gazu da dobijete bistri sok. Dodajte u sok kašičicu meda i kašičicu kisele pavlake i sve promiješajte. Masu svakog dana nanosite na usta i predio oko njih. Držite 20 minuta, pa onda isperite mlakom vodom ili čajem od kamilice. Smanjuje bore oko usta i daje svježinu usnama.

 Dva biljna losiona

* Losion od kopra: Izmiksirajte svježe lišće kopra tako da dobijete pola čaše samljevene mase. Sipajte to u teglu pa dodajte 20 grama glicerina i 100 grama kvalitetne votke. Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji tri dana. Poslije tri dana dodajte u teglu 100 grama vode (najbolje je ako imate destiliranu vodu). Zatim sve procijedite. Dobili ste izvanredan lostion koji podmlađuje kožu, osvježava je i uljepšava ten.

* Losion od peršina: Sameljite svježe lišće peršina. Jednu kašiku mljevenog lišća prelijte čašom ključale vode i ostavite da odstoji poklopljeno 30 minuta. Zatim dodajte pola čaše bijelog vina i ostavite da odstoji još 20 minuta. Dobit ćete odličan osvježavajući losion - tonik za lice. Lezite i utrljajte u lice ovaj losion. Neka djeluje bar desetak minuta. Zatim ga sperite mlakom vodom. Neiskorišćeni losion možete držati nekoliko dana u zatvorenoj flaši u frižideru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.