ORDINACIJA

Kada bol u ramenu postane neizdrživa

U odnosu na svoj klinički tok, dijeli se u tri stadija <195> Treći stadij oboljenja naziva se smrznuto rame i tada gotovo uvijek postoji atrofija mišića ramenog pojasa

Bol se obično javlja jednostrano, vrlo rijetko obostrano. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

1.1.2019

Sindrom bolnog ramena (periarthritis humeroscapularis) zahvata mišiće ramenog zgloba i jedan je od dosta neugodnih i bolnih sindroma.  

U odnosu na svoj klinički tok, dijeli se u tri stadija. Simptom prvog stadija je intenzivna bol u ramenu. Vrlo često širi se u nadlakticu i prema vratnoj kičmi. Bol se pojačava pri abdukciji i vanjskoj rotaciji oboljelog ramena.

Akutna upala

Odlika drugog stadija ili akutnog burzitisa je akutnost kliničke slike. Intenzivna, gotovo neizdrživa bol i potpuna ograničenost pokreta u ramenu glavni su simptomi ovog stadija. Bol se pojačava pri kretanju oboljelog ramena, naročito u abdukciji i vanjskoj rotaciji. Bol može biti stalna u vidu bockanja, ali se može javiti i u obliku oštrih uboda.

Vrlo često dolazi do odlaganja kalcijevih soli u području tetiva mišića ramena na kojoj postoje degenerativne promjene. Kalcifikati odloženi u tetivi mogu dospjeti u subdeltoidnu burzu i izazvati akutnu upalu koja nastaje naglo, najčešće noću, s jakim bolom i kontrakturom u ramenu.

Obično se javlja jednostrano, vrlo rijetko obostrano, a zapažena je i naizmjenična pojava.

Ograničeni pokreti

Treći stadij oboljenja, adhezivni burzitis, naziva se još smrznuto rame. Simptomi su bolovi u ramenu koji mogu biti lokalizirani i na gornjem dijelu humerusa sa širenjem duž nadlaktice i ponekad u predio lopatice.


Dr. Edin Buljugić. Arhiv

Postoji izrazita ograničenost pokreta u abdukciji i vanjskoj rotaciji. Gotovo uvijek postoji atrofija mišića ramenog pojasa. U ramenu, kao najpokretljivijem zglobu, mogu se javiti bol i smanjenje funkcije zbog različitih upalnih i degenerativnih promjena u mekim tkivima područja ramena.

Fizikalne terapije

Liječenje sindroma bolnog ramena počinje provođenjem fizikalnih terapija, postupcima ublažavanja bolova, povećanja obima pokretljivosti i jačanjem mišića, uz korištenje lijekova protiv bolova, protuupalnih lijekova te primjenom blokada - ubrizgavanja protuupalnih lijekova u žarište bola.

Vježbe istezanja

Kada je riječ o fizikalnoj terapiji, provode se krioterapija, elektroterapijske procedure, terapijski laser, terapijski ultrazvuk, magnetoterapija, Tecar terapija i masaže hladnim gelovima. Uporedo s fizikalnom terapijom aplicira se „kinesio tape“ da bi se smanjili bolovi i olakšala pokretljivost. Kada prođe faza bola, započinje proces kineziterapije i hidrokineziterapije. Rade se vježbe istezanja i povećanja obima pokretljivosti, pendularne vježbe i vježbe jačanja mišića ramena.

quote
<p></p><p>Bol može biti stalna u vidu bockanja, ali se može javiti i u obliku oštrih uboda </p>
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.