SAVJETI

Zašto treba jesti papriku

Skida kilograme, čuva srce, sprečava nastanak problema sa disanjem...

Sadrži malo masnoće i kalorija. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

26.12.2018

Paprika vodi porijeklo iz tropske Amerike, a dostupna je u cijelom svijetu. Postoje brojni razlozi za konzumiranje paprike, jer ona sadrži mnogo hranjivih i zdravih stvari kao što su vitamin C, vitamin A i beta-karoten. 

Osim toga, paprika sadrži malo masnoće i kalorija, pa se ne povećava nivo lošeg holesterola u tijelu. Budući da sadrži vitamine, ne zaboravimo ovaj ukusan prirodni lijek za brojne bolesti.

Pojačava metabolizam

Paprika je izuzetno djelotvorna kada je u pitanju gubitak kilograma, jer sadrži vrlo malo kalorija. Ona također ubrzava metabolizam snižavanjem triglicerida, što pomaže u sagorijevanju kalorija i održavanju holesterola pod kontrolom.

Paprika također sprečava probavne smetnje koje uzrokuju izlučivanje probavnih sokova.

Antioksidaciona svojstva

Slobodni radikali prisutni u tijelu odgovorni su za izazivanje ćelijskog oštećenja, oštećenja živaca i krvnih žila. Paprika je bogat izvor vitamina A i C, koji su snažni antioksidansi.

Oni pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu i pomažu u liječenju bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme, katarakte itd.

Prevencija raka

Utvrđeno je da konzumiranje paprike pruža određenu zaštitu od raka, ako se konzumira kao redovna ishrana.

 Oslobađa od bola

Kapsaicin koji se nalazi u paprici blokira prenos bola od kože do leđne moždine. To pomaže u liječenju neuralgija, bola povezanog sa herpes zosterom i postoperativne amputacijske traume, oslobađajući vas bolova.

Jača imunitet

Paprika je bogata vitaminom C i to stimulira bijela krvna zrnca u borbi protiv infekcija, što dovodi do jačanja imunološkog sistema. Vitamin C i flavonoid, prisutni u paprici, također sprečavaju disajne probleme kao što su upala pluća, astma i teško disanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.