ZABLUDE

Moguće je roditi se bez himena

Uriniranje nakon seksa može spriječiti pojavu urinarnih infekcija?

Reproduktivni sistem žena iznimno važan za njihovo zdravlje. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

25.12.2018

Iako je reproduktivni sistem žena iznimno važan za njihovo zdravlje, ali i opće dobro raspoloženje, mnoge žene još uvijek jako malo znaju o njemu. Posebno je problem to što neke žene vjeruju u stvari koje su mitovi i nemaju veze s istinom.  

Vrijeme je da se upoznate s vlastitim reproduktivnim sistemom i konačno naučite kako funkcionira te kojima od raširenih vjerovanja trebate dati svoje povjerenje, a kojima ne.

Žene su seksualno najuzbuđenije pred samu ovulaciju?  

- Odgovor je: I da i ne. Iako su neka istraživanja pokazala da su žene seksualno najaktivnije prije ovulacije, to je individualna stvar. Kako tumače stručnjaci, iznimno jak seksualan libido vidljiv je kod nekih žena u tom dijelu mjesečnog ciklusa, ali nije kod svih. Druge žene navode kako ne primjećuju da u tom razdoblju osjećaju pojačanu seksualnu želju.

Nakon što prestane uzimati kontracepcijske pilule, ženi je potrebno neko vrijeme da zatrudni?

- To je vrlo rašireno vjerovanje, ali ipak nije tačno. Potpuno je moguće zatrudnjeti i svega nekoliko dana nakon što ste prestali uzimati kontracepcijske pilule.

- No, i u ovoj situaciji stvar je individualne prirode. Neke žene mogu lako zatrudnjeti, a neke malo teže i takva je situacija i među onima koje uzimaju kontracepcijske pilule, ali u konačnici to nema veze s kontracepcijskim pilulama.

 Uriniranje nakon seksa može spriječiti pojavu urinarnih infekcija?

- Vjerovatno ste već čuli da uriniranje nakon seksa smanjuje šansu za pojavu urinarnih infekcija i to je istina. Stručnjaci objašnjavaju da se uriniranjem doista mogu eliminirati bakterije koje su ušle u urinarni trakt i koje mogu dovesti do raznih infekcija.

 Za vrijeme mjesečnice ne može se zatrudnjeti?

- Ovo je vjerovanje većine žena, ali nije baš sto posto tačno. Naime, vrlo je velika vjerovatnost da nećete zatrudnjeti tokom mjesečnice, ali je ipak moguće da se to i dogodi.

- Neki stručnjaci tumače kako žene koje imaju kraći ciklus mogu zatrudnjeti ako se upuštaju u spolne odnose predzadnji ili zadnji dan mjesečnice.

Himen može ponovno narasti ako ne prakticirate spolne odnose?

- Kada prvi put stupite u spolni odnos, himen puca i više se nikad ne obnavlja. Dakle, potpuno je pogrešno vjerovanje da vam himen ili djevičnjak može ponovno narasti ako dulje vrijeme ne prakticirate seks.

- Možda niste znali, ali neke žene se rađaju bez himena. Dakle, nevinost se gubi samo jednom osim ako himen ne odlučite obnoviti hirurškim putem.

Stidne dlake imaju svrhu?

- Iako danas žene na genitalijama žele što manje dlaka (neke čak ne žele dlake uopće), one imaju svoju svrhu. Stručnjaci ističu kako stidne dlake štite osjetljivu kožu na tom dijelu tijela, a posebnu su važne za stidne usne koje su iznimno nježne i osjetljive.

- Dlake, dakle, sprečavaju da se inficiraju ti osjetljivi dijelovi. Zanimljivo je kako neki tvrde da su dlačice u službi feromona, a to znači da njihovim uklanjanjem smanjujete i svoju seksualnu privlačnost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.