ZAGAĐENJA

I majica može biti otrovna

Hemikalije koje su kancerogene vrebaju i iz predmeta u kojim ih uopšte ne očekujete

Majice koje se ne gužvaju sadržavaju formaldehid. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.12.2018

Hemikalije koje su kancerogene vrebaju i iz predmeta u kojim ih uopšte ne očekujete i podmuklo narušavaju vaše zdravlje. Evo nekoliko najopasnijih: 

1. Deterdžent za rublje može biti zagađen 1,4-dioxanom. Otkrila je to grupa za očuvanje životne sredine 2011. godine. Ova hemikalija nije dokazano kancerogena za ljude, ali je kod miševa izazvala tumore jetre i nosa. Zato birajte "zelene" deterdžent ili naučite da su sve riječi kao polietilen, polietilen glikol, PEG, poliokietilen te sve koje u sebi sadrže "oxynol" ili "eth" signal da se u deterdžentu možda nalazi dioksan.

2. Majice koje se ne gužvaju sadržavaju formaldehid, a postoje dokazi da je ova hemikalija odgovorna za nazalne i respiratorne kancere kod ljudi. Zaštitite se tako što ćete izbjegavati takve tkanine. Ako ste navikli da koristite odjeću koja se ne gužva, obavezno je operite prije nego što je obučete prvi put.

3. Pomfrit, čips, kruh - Akrilamid: To je hemikalija koja se koristi za prečišćavanje otpadnih voda, ali kada se hrana bogata ugljenim hidratima sprema na visokim temperaturama, amino kiselina asparagin reagira sa šećerom u hrani i formira akrilamid.

U kontaktu sa ovom hemikalijom dolazi do mutacija DNK, koje kasnije mogu dovesti do kancera. Zato hranu spremajte na što nižoj temperaturi. Kuhanje i pečenje u rerni su mnogo bolji od prženja.

4. Papirne čaše sadrže striten, a postoje osnovane sumnje da je on kancerogen za ljude i da se razlaže na prostije hemikalije koje izazivaju oštećenja DNK. Zato izbjegavajte papirne čaše, naročito za kafu, budući da reaguje na visokim temperaturama.

5. Smeđa riža ponekad sadrži više arsenika nego što je to slučaj sa bijelom. Arsenik može onesposobiti sistem regeneracije DNK i dovesti do kancerogenih mutacija. Upravo zato rižu treba isprati sve dok voda ne postane potpuno prozirna.

6. Elektronske cigarete ponekad sadrže nitrozamin pa zato mogu predstavljati rizik za kancer gotovo jednako kao "prave". Nitrozamin, kancerogeni sastojak duhana, nalazi se i u nekim brendovima elektronskih cigareta.

Čak i ako niste pušač, možda dolazite u dodir s nitrozaminom, jer se može formirati i kada kiselina iz vašeg želuca odreagira sa nitritima i nitratima iz brze hrane i mesnih prerađevina.

Kako da se zaštitite? Ako pušite bilo koju vrstu cigareta, vrijeme je da ih ostavite. Prema studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Viskonsinu, pušači koji postepeno smanjuju broj cigareta prije prestanka pušenja ili pređu na elektronske cigarete češće se vraćaju duhanu od onih koji jednostavno "presijeku".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.