ŽLIJEZDE

Kad opadne imunitet, strada štitnjača

Kod bolesti štitnjače nije problem u samoj žlijezdi, ističu liječnici - štitnjača je ovdje "žrtva imuniteta"

Redovno pratiti stanje hormona štitnjače. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

20.12.2018

Suha koža, umor, opća slabost, otežana koncentracija, zatvor, bolne ili neredovite menstruacije, lomljivost noktiju, natečenost ruku i nogu, neobjašnjeno debljanje, prorijeđene obrve i kosa... sve su to simptomi hipotireoze, tj. stanja nedovoljnog stvaranja hormona štitnjače.  

Najčešći uzrok hipotireoze je hronična upala štitnjače - autoimuna bolest Hashimotov tiroiditis.

Kod bolesti štitnjače nije problem u samoj žlijezdi, ističu liječnici - štitnjača je ovdje "žrtva imuniteta". Šta tačno utječe na nju? Šta može dovesti do autoimunog odgovora štitnjače?

1. Hroničan stres: Jeste li opterećeni većom količinom stresa na poslu ili kod kuće i ne možete se nositi s njim? Stres je jedan od češćih faktora koji mogu rezultirati autoimunom reakcijom oslabljenja imuniteta.

2. Netolerancija na hranu: Uglavnom je riječ o soji, mlijeku i glutenu kao tvarima na koje su mnoge osobe netolerantne. Problem je u tome što imunitet reagira prilikom probave ovih namirnica i jave se simptomi koji utječu na kvalitetu života osobe. Obavezno se podvrgnite pretrazi tolerancije na određene namirnice.

3. Deficit nutrijenata: Je li vaše tijelo opskrbljeno dovoljnim količinama sunčevog vitamina (vitamina D), selena, magnezija i drugih nutrijenata? Ako je odgovor negativan, vrlo je izvjesno da će se to odraziti na vaš imunitet.

4. Kakva su vaša crijeva: Poremećena crijevna propusnost može biti odgovorna za mnoge bolesti i stanja, poput žgaravice, zatvora, ali i poremećaja štitnjače. Ovdje je riječ o povećanoj propusnosti crijevnog zida - veliki prostori nastali među ćelijama crijevnog zida omogućuju prodor bakterija, toksina i dijelova hrane, što dovodi u pitanje zdravlje cijelog tijela.

5. Inzulin: Otpornost na inzulin i povezana stanja mogu pogoršati bolesti štitnjače, stoga je potrebno obratiti posebnu pažnju na njih.

6. Toksini: Za poremećaj štitnjače također bi mogao biti odgovoran i povećan unos teških metala i toksina. Analizirajte svoj režim prehrane i razgovarajte s liječnikom kako biste se podvrgnuli pretrazi na metale.

7. Neravnoteža estrogena: Problemi sa štitnjačom mogući su kod žena čija je ravnoteža estrogena narušena.

8. Unos joda: Zbog manjkavog unosa joda prehranom nastajale su ranije povećane štitnjače (guše ili strume) koje su imale slabiju funkciju. Dodavanje joda u kuhinjsku sol, najučinkovitijim načinom osiguranja dovoljne količine joda u organizmu, toga je sve manje.

Da bi se stvarala normalna količina hormona, sedmično je sada potrebno u organizam unijeti oko 1 mg joda. Najbolji izvori su riba, mlijeko, jaja. Neki stručnjaci tvrde kako soja utječe na funkcioniranje štitnjače i savjetuju njeno izbjegavanje, jednako kao i izbjegavanje namirnica poput brokule, karfiola, jagoda, krušaka, kikirikija i repe.

Liječenje hipotireoze podrazumijeva nadoknadu hormona koji nedostaje u obliku tableta, tj. konzumaciju sintetskih hormona. Pri tome je od izuzetne važnosti redovno pratiti stanje hormona štitnjače.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.