PREHRANA Veliki rizik po zdravlje

Koju hranu vole vaši krvni sudovi

Znate li koje biste namirnice trebali jesti ako imate problema sa prohodnošću krvi u arterijama i venama

"Zdravlje u kući"
19.12.2018 15:58

Spada u pravo supervoće zbog količine antioksidansa

Foto: Ilustracija

Bolesti srca i krvnih sudova su veliki rizik po zdravlje, pa ako želite smanjiti taj rizik, pažljivo birajte prehranu. Znate li šta biste trebali jesti ako imate problema sa prohodnošću krvi u arterijama i venama? Evo šta biste morali uključiti u svoj jelovnik.  

 Voće: Naranča, šipak, lubenica

Naranče sadrže pektin koji snižava nivo holesterola, a vitamin C ojačava zidove krvnih žila i pospješuje uklanjanje blokada u njima. Za zdravstvene dobrobiti možete piti svježi sok od naranče.

Šipak spada u pravo supervoće zbog količine antioksidansa koje sadrži, a posebno je koristan za zdravlje srca. On može potaknuti stvaranje azotnog oksida koji poboljšava krvotok i širi krvne žile.

Ne samo da nam pomisao na lubenicu izaziva zazubice i slike vrućih ljetnih dana nego ovo vodom i vitaminima bogato voće može pomoći očuvati naše zdravlje krvnih žila zahvaljujući uz ostalo i visokom nivou citrulina - amino kiselina koje imaju sposobnost opuštanja krvnih sudova.

 Povrće: Paradajz i čili papričice

Rezultati australskog istraživanja pokazali su kako svakodnevna konzumacija paradajza može pomoći u snižavanju holesterola i krvnog pritiska na gotovo isti način kao konzumacija lubenice, s obzirom na to da paradajz sadrži likopen.

Ljute čili papričice daju poseban okus jelu, ali ujedno štite naše srce. Do ovakvog su zaključka došli američki znanstvenici koji su proučavali kapsaicin - pigment koji spomenutim papričicama osigurava vatrenu boju. On je najčešći kapsaicinoid u čiliju, a ujedno i njegov najproučavaniji sastojak. Povezan je sa širokim rasponom potencijalnih zdravstvenih dobrobiti - dokazana su njegova svojstva protiv raznih tipova bolova - od artritisa do migrena. Pozitivno djeluje i protiv raka te dijabetesa.

 Orašasti plodovi

Kikiriki, orasi, bademi i lješnjaci su orašasti plodovi koji osiguravaju zdravlje srca i krvnih žila. Krcati su vitaminom E koji djeluje zaštitno na zidove arterija i onemogućava njihovo ukrućenje, a jednako tako, orasi su bogati vlaknima koja smanjuju nivo holesterola u krvi. Važno je ne pretjerati s orašastim plodovima - konzumirajte najviše šaku dnevno.

 Kurkuma i čaj

Popularan indijski začin kurkuma, koji daje specifično žutu boju curryju ili senfu, široko je poznat po svom protuupalnom djelovanju pa može smanjiti upale u arterijama uzrokovane nakupinama masti. Zaključak znanstvenika glasi kako je kurkuma izvrstan prirodni lijek za tretiranje mnogih upalnih bolesti jer blokira hemijske mreže koje su uključene u sam proces upale.

Samo tri šolje zelenog ili crnog čaja dnevno imaju zaštitni učinak protiv bolesti sistema za cirkulaciju krvi. Tajna je u visokoj koncentraciji flavonoida. Tako samo dvije šolje čaja opskrbljuju organizam jednakom količinom antioksidansima kao i pet porcija povrća ili dvije jabuke.

Masna riba je glavni saveznik srca

Nisu svake masti štetne - tako omega 3 masne kiseline, koje predstavljaju kamen temeljac mediteranske prehrane, čine glavnog saveznika za zdravo srce i krvne žile. Naime, omega 3 će smanjiti razinu triglicerida u krvi i olakšati otčepljivanje arterija.

Zato ribu konzumirajte što češće možete, a prednost dajte lososu, tuni, sleđu i skuši, no dobrobiti riba neće vrijediti ako ovu namirnicu ne pripremite na pravi način.

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern Feinberg analizirali su prehrambene navike gotovo 84 500 žena koje su prošle menopauzu. One koje su najviše jele pečenu ribu (pet porcija sedmično) imale su 30 posto niži rizik od zatajenja srca nego ispitanice koje su ribu jele gotovo jednom mjesečno. Ali, jedna porcija ribe sedmično nije neko rješenje jer ne smanjuje rizik od zatajenja srca.

NA VRH