NJEGA

Održavajte kosu zdravom

Elastin je vrlo važan za dlaku, on je jedan od njenih prirodnih sastojaka

Obratite pažnju na to da blagovremeno njegujete krajeve kose. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

19.12.2018

Svi misle da znaju kako izgleda oštećena kosa. Međutim, dlaka mnogo prije „nastrada“ nego što vi to možete da primijetite i zbog toga je potrebno da znate neke trikove i spriječite da vam kosa bude potpuno uništena. 

Krzanje i cvjetanje

Postoje jasni znaci da vam je kosa spremna za šišanje. Primjerice, ako vam je nakon češljanja četka puna dlaka, to je znak da se kosa lomi i puca od težine.

Pod procvjetalim krajevima podrazumijevaju se dlake koje se pri kraju dijele na dva ili tri dijela. Krajevi su najstariji dijelovi dlaka i oni se najprije oštećuju ili se krzaju i cvjetaju. Zbog toga je vrlo važno vlažiti ih svakodnevno, a najbolje bi bilo hraniti ih uljima.

Ako je kosa pri korijenu gušća i ima više volumena, a na krajevima tanka i suha, vrijeme je za šišanje. Obratite pažnju na to da blagovremeno njegujete krajeve kose, pogotovo ako ih izlažete čestim promjenama temperature.

Elastin je vrlo važan za dlaku, on je jedan od njenih prirodnih sastojaka. Zdrava kosa puna je elastina, a ako stari, tako i gubi na elastinu. Problem je na vrijeme primijetiti gubitak.

Da biste znali da li vam je kosa zdrava i da li ima dovoljno elastina, potrebno je napraviti mali test dok je vlažna. Pokušajte rastegnuti mokru dlaku, a ako se istog trenutka polomi, onda imate problem. Ali, ako se ona samo malo rastegne i vrati u prvobitno stanje, onda je kosa zdrava.

Ako se dlaka suviše rastegne, a zatim pukne, onda imate problem s nedostatkom proteina u tijelu.

Natapanje uljima

Porozna kosa je ona koja mnogo brže upije balzam, ulje ili vodu. Takva dlaka nije zdrava jer se ne hrani iz folikula, odnosno korijena. Često farbanje, izvlačenje i feniranje čini kosu poroznom, jer je izlaže hemikalijama i visokoj temperaturi.

Jedini način da popravite štetu nanesenu tretiranjem kose na ovakav način jeste da se bar rjeđe farbate ili fenirate, a najbolji da ukinete tu naviku. A ako to nikako ne možete, onda kosu prije izlaganja hemikalijama trebate zaštititi natapanjem visokoproteinskim uljima.

Ne sušite vrelim zrakom

Zdrava kosa nikad ne može biti krta, ona se ne lomi tako lako, jer ima potrebnu količinu vlažnosti. Ako vam je kosa suha, ma šta da učinite, trebalo bi da se zapitate da li je rehidrirate balzamom nakon svakog pranja, da li spavate na pamučnom ili satenskom jastuku, jer satenske manje oštećuju kosu, da li je sušite vrelim zrakom, kao i da li je redovno tretirate hranjivim uljima. 


Unosite dovoljno željeza

Ćelije kose najbrže su rastuće ćelije u tijelu pa je potrebna prehrana bogata željezom (lisnato povrće, riba, sjemenke bundeve, grah, slanutak, soja i žitarice). Ljekari preporučuju uzimanje 12 miligrama željeza dnevno. Uključite u jelovnik i namirnice poput sira, mlijeka, leće, graška, kvinoje i jogurta, jer su one pune proteina koji jača kosu.

Pravilno češljanje

Kosa je krhka i sklona lomljenju, a pravilno češljanje podrazumijeva upotrebu širokog nazubljenog češlja ili četke i lagano četkanje od korijena do vrhova, što je nježnije moguće.

Normalan gubitak 150 dlaka dnevno 

Normalno je da osoba izgubi između 100-150 dlaka kose dnevno, pa ne paničite kad vidite malu hrpu kose nakon češljanja. Ali, kako biste zadržali zdravu kosu i smanjili opadanje, potrebno je pažljivo je češljati, redovno se šišati, izbjegavati svakodnevno pranje kose, ispirajte je što hladnijom vodom...

Isti šampon i regenerator

Prilikom pranja preporučljivo je koristiti isti brend šampona i regeneratora kako biste omogućili jače zajedničko djelovanje protiv problema kose. Posljednjih godina često se spominju šamponi bez sulfata. Istraživanja su pokazala da sulfati uklanjanju nužna ulja u korijenu kose pa kod nekih osoba mogu izazvati iritaciju korijena i isušivanje kose.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.