ORDINACIJA

Podizanjem dna sinusa nadoknađuje se izgubljena kost u vilici

Ovisno o količini raspoložive kosti, zahvat podizanja dna sinusa dijeli se na mali i veliki sinus lift, odnosno na onaj sa istovremenim postavljanjem implantata i onaj s odgođenim postavljanjem implantata

Sinus lift je zahvat koji se rutinski izvodi u stomatologiji već dugi niz godina. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

19.12.2018

Sinus lift je oralno-hirurški zahvat podizanja dna sinusa u svrhu nadogradnje kosti potrebne za postavljanje zubnih implantata. Ukoliko se pacijent odluči na implanto-protetsko rješenje zbrinjavanja bezubosti u gornjoj vilici, jedna od čestih „prepreka“ je nedostatak kosti u stražnjoj regiji.

Tu se nalaze maksilarni sinusi i ukoliko je prošao duži period od vađenja zuba, sinus može pneumatizacijom uzrokovati resorpciju kosti.

Potpuna dužina

Cilj zahvata je ispuniti dio sinusne šupljine biomaterijalom koji će vremenom okoštati i činiti čvrste temelje za buduće implantate. Tako djelomično ispunjen sinus neće imati nikakvih negativnih utjecaja na fiziološke funkcije sinusa i zdravlje pacijenta.

Implantat mora cijelom svojoj dužinom biti ugrađen u kost. Stoga, ovisno o količini raspoložive kosti, zahvat podizanja dna sinusa dijeli se na mali i veliki sinus lift, odnosno na onaj s istovremenim postavljanjem implantata i onaj s odgođenim postavljanjem implantata.

Mali sinus lift ili osteotom tehnika izvodi se istovremeno s postavljanjem implantata. Osteotom tehnika dobila je ime prema instrumentu koji se koristi za podizanje sinusa. Zahvat se izvodi kada imamo dovoljan volumen kosti za postavljanje implantata, ali ipak nedostaje oko dva milimetra do potpune dužine implantata.

Osteotomom, koji je istog prečnika kao i implantat, lagano odignemo sluznicu sinusa i taj prostor, prije postavljanja implantata, ispunimo koštanim nadomjestkom koji će okoštati zajedno s implantatom u potrebnom periodu oseointegracije prije postavljanja krunice ili mostova.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Kada nedostaje veći volumen kosti, radi se zahvat podizanja dna sinusa bočnim pristupom, takozvana lateral window tehnika. Zahvat se i dalje izvodi u usnoj šupljini i kasnije ništa nije vidljivo na licu pacijenta. Ukoliko raspoloživa količina kosti dozvoljava stabilno postavljanje implantata, uz zahvat podizanja dna sinusa, radi se i istovremena ugradnja implantata.

Povoljni uvjeti

Ako kosti nedostaje u toj mjeri da implantat nije moguće stabilizirati, radi se sinus lift s odgođenom implantacijom, inače postoji velika opasnost od gubitka implantata i neuspjelog sinus lift zahvata s brojnim komplikacijama, poput upale sinusa, gnojenja...

Sinus lift je zahvat koji se rutinski izvodi u stomatologiji već dugi niz godina, bezbolan je i služi da bi se stvorili povoljni biomehanički uvjeti za normalnu funkciju žvakanja hrane. Ukoliko zahvat izvodi iskusni operater, uspješnost operacije je veoma visoka, a komplikacije se veoma rijetko pojavljuju.

Koji se materijali koriste  

Kako bi se ispunio željeni volumen sinusa koji će okoštati, koriste se isključivo materijali koji su biokompatibilni. Za augmentaciju sinusa može se koristiti pacijentova kost ili kost umjetnog porijekla (sintetički koštani nadomjestci) te PRP / PRF metoda faktora rasta kao pomoć pri zarastanju ili biomembrane za stabilizaciju ugruška i koštanog nadomjestka.

Najčešća komplikacija

Najčešća komplikacija za vrijeme operacije je puknuće membrane koja obavija unutrašnji sloj sinusa. Ukoliko se odmah ne saniraju perforaciju na membrani, postoji velika opasnost da će se koštani nadomjestak „izliti“ u sinusnu šupljinu i uzrokovati upalu sinusa s posljedičnim neuspjehom sinus lift zahvata. Ako se i desi puknuće, brzom sanacijom različitim tehnikama pacijent neće imati nikakvih problema.

quote
<p></p><p>Mali sinus lift izvodi se kada imamo dovoljan volumen kosti za postavljanje implantata, ali nedostaje oko dva milimetra do potpune dužine implantata </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.