PREVENTIVA

Vodom protiv bubrežnih kamenaca

Dijeta treba biti definirana ovisno o zdravstvenom stanju pojedinca

Najčešći su kalcijski kamenci. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

18.12.2018

Bubrežni kamenac stvara se iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega, a njegovom nastajanju najviše doprinose visoke vanjske temperature, razne dijete i anatomske abnormalnosti mokraćnog sistema. Također, ako u porodici imate nekoga ko je imao bubrežne kamence, veća je vjerovatnoća da će se pojaviti.  

Jak bol

Najčešći su oni kalcijski po sastavu, koji se javljaju od 30. do 50. godine života i češći su kod muškaraca. Glavni simptom je jak bol koji se javlja predvečer ili noću i može biti lociran na predio bubrega. Ali, može se širiti i prema stegnima i mjehuru kada se kamenac počne kretati iz bubrega u mokraćovod.

Najbitnija preventivna mjera je hidracija, odnosno uzimanje više od dva i po litra vode dnevno. Velika količina tekućine razrjeđuje mokraću smanjujući koncentraciju opasnih spojeva. Uz to, vegetarijanska prehrana prepoznata je kao najbolji put borbe protiv bubrežnih kamenaca.

Obilje voća i povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova i niskomasnih mliječnih proizvoda, uz ograničenje unosa soli, procesiranog mesa i zaslađenih napitaka dokazano smanjuje rizik od nastanka kamenaca.

Fitinska kiselina

Smanjen unos životinjskih bjelančevina smanjuje i izlučivanje kalcija, oksalata i mokraćne kiseline koji potiču stvaranje kamenca. Vegetarijanska prehrana osigurava i veće količine fitinske kiseline za koju se vjeruje da smanjuje formiranje kamenca. No, nema jedinstvenog savjeta za osobe sklone razvoju kamenaca, pa ni za one kod kojih su se pojavili, već dijeta treba biti definirana ovisno o zdravstvenom stanju pojedinca.

Manje mesa

Osobe koji imaju previše kalcija ili oksalata u mokraći možda će morati jesti manje hrane koja sadrži kalcij i oksalate. Ali, neke osobe koje imaju visok nivo oksalata u mokraći mogu imati i koristi od dodatnog kalcija u prehrani. Također, nekim bolesnicima ljekar može savjetovati da izbjegavaju hranu u koju su dodani vitamin D i neke vrste antacida na osnovu kalcija. Oni koji imaju vrlo kiselu mokraću možda će morati jesti manje mesa, ribe i peradi.

Simptomi

- Bol koji se širi prema donjem dijelu trbuha i preponama

- Bol koji dolazi u valovima i varira intenzitetom

- Bolno mokrenje

- Crvena ili smeđa boja urina

- Mučnina i povraćanje

- Konstantan nagon za mokrenjem

- Učestalo mokrenje

- Temperatura ili zimica, ako je prisutna infekcija

Potrebna operacija

Bubrežni kamenac manji od pet milimetara obično se izbacuje bez tretmana, dok je za one više od deset milimetara potrebna operacija. Ovako veliki kamenci rijetko samostalno prolaze kroz mokraćni kanal.

Prirodna pomoć

Oni koji preferiraju prirodne metode liječenja mogu pospješiti lakše prirodno izlučivanje bubrežnih kamenaca sirupom od limuna i peršuna, tvrde stručnjaci. Za pripremu sirupa potreban je jedan limun, jedan korijen peršuna, šoljica maslinovog ulja, šoljica javorovog sirupa i šoljica prirodnog meda. Sve sastojke pomiješati te prebaci u staklenu posudu i spremiti u frižider.

Dogovor s ljekarom

Osobe sklone stvaranju kamenaca kalcijevog oksalata ljekar će možda zamoliti da smanje unos jabuke, šparoge, piva, cvekle, jezgričastog voća, crnog papra, brokule, sira, čokolade, kakaa, kafe, raštike, smokve, grožđa, sladoleda, mlijeka, narandže, peršuna, kikiriki-maslaca, ananasa, špinata, blitve, rabarbara, čaja, repe, vitamina C i jogurta. Ali, ne biste smjeli prestati jesti ili izbjegavati ovu vrstu hrane bez prethodnog dogovora s ljekarom.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.