LJEPOTA

Njegujte kožu i održite je zdravom

Vrlo je važno dobro poznavati svoju kožu i, u slučaju bilo kakvih promjena, tražiti njihov uzrok

Naglo isušivanje kože upućuje na dehidriranost tijela. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

16.12.2018

Ukoliko na koži primijetite nagle promjene, koje nisu uzrokovane nekim očitim razlogom, to može upućivati na druge ozbiljnije zdravstvene probleme. 

Naglo isušivanje kože upućuje na dehidriranost tijela ili na nedostatak nekih vitamina.

Pojave li vam se prištići samo između ušiju i brade ili na vratu, to može ukazivati na upalu spolnih organa ili mjehura.

Najveći organ

A ako vam se znojenjem naglo počne izlučivati neugodniji miris nego inače, problem ukazuje na nepravilnu prehranu.

Zbog toga je vrlo važno dobro poznavati svoju kožu te, u slučaju bilo kakvih promjena, tražiti njihov uzrok.

Kako biste mogli pravilno njegovati kožu, naročito lice, i održavati mladolik izgled, potrebno je znati osnovne informacije o sastavu i funkcioniranju kože. Koža je najveći ljudski organ, koji ima zaštitnu, osjetnu i regulatornu funkciju. Njen izgled ovisi o zdravstvenom stanju u kojem se nalazi.

Starenje je neizbježan proces, ali ovisno o njezi i genetskom naslijeđu, varira od osobe do osobe po brzini i intenzitetu. Kako bi se proces usporio, potrebno je istovremeno tretirati sve funkcije kože i izvana i iznutra, što znači izvana kvalitetnim preparatima, a iznutra uravnoteženom prehranom i životnim stilom.

Više tipova

Kožu redovno čistite i njegujte sredstvima ovisno o njenom tipu, a o uvjetima kojima ste izloženi - sunce, zagađenost, vjetar – ovisi kako ćete prilagoditi i zaštititi kožu prije izlaganja.

Ako je vaša koža kombinacija nekoliko tipova, koristite proizvode namijenjene za kombiniranu kožu. Jer, ukoliko koristite preparate koji nisu namijenjeni vama ili ih koristite na svoju ruku, samo ćete pogoršati situaciju.

Zima je neprijatelj kože

Hladnoća i oštar vjetar čekaju nas vani, dok većinu dana provodimo u toplom prostoru, koji je zbog grijanja, ujedno, i veoma suh. Zbog velikih razlika u temperaturi, koža prolazi prave šokove, a svi faktori guše optimalnu hidrataciju.

Površinski sloj kože, koji čini 30 posto vode, neprestano je na udaru, a naš najveći organ u tim uvjetima bori se kako bi hidratantne sastojke izvukao iz svojih najdubljih dijelova, koji se većinom sastoje od masti, kolagena i elastina. Zima ne mazi kožu, ali i testira našu volju i upornost da lice dočeka proljeće bez oštećenja, zatezanja i perutanja.

Koža je zimi podložnija isušivanju i perutanju pa, bez obzira na to koji tip imate, izbjegavajte proizvode koji će iz nje dodatno izvlačiti vlagu. Prvi korak je unos dovoljne količine vode, ali to nije ni približno dovoljno za zdravu i blistavu kožu.

Njega ruku

Kad je riječ o njezi ruku, odgovarajuće kreme trebale bi uvijek biti uz vas. Jednu stavite u torbicu, jednu u ladicu u kancelariji, neka ih i pored kreveta, u dnevnoj sobi, u automobilu... Na ruke, kao i na lice, uvijek nanosite kremu sa zaštitnim faktorom.

Mijenjanje ručnika

Za sve tipove kože vrijedi savjeti - nikad ne koristite dvaput isti ručnik, jer se u njima lako sakupljaju bakterije, a nakon umivanja, najbolje bi bilo obrisati lice papirnim maramicama. Bez obzira na to kakvog je tipa vaša koža, uvijek nanosite tonik, a dnevna krema trebala bi sadržavati UV zaštitu.

Masni sjaj

Masnu kožu lako je prepoznati po sjaju koji je posebno istaknut na T-zoni, na čelu, nosu i bradi. Pore su proširene i u većini slučajeva začepljene. Bubuljice se često javljaju i teško ih se riješiti, a istiskanjem se upala proširuje i ostaju ožiljci. Ovoj koži je potrebna posebna njega kod dermatologa ili kozmetičara.

Redovan piling

Mrtve ćelije na površini kože mogu spriječiti hidratantnu kremu da odradi svoj posao. Zbog toga je neophodan piling. Možete ga kupiti pa koristiti samostalno, možete kupiti gel za tuširanje s česticama pilinga ili koristiti neki piling od prirodnih sastojaka.

Osim toga, nakon tuširanja ili kupanja, uvijek na tijelo nanesite njegujuću kremu ili losion.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.