ISTRAŽIVANJA

Zašto je doniranje krvi dobro po zdravlje

Smanjenje rizika od dobijanja raka

Čuva kardiovaskularno zdravlje. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

14.12.2018

Svakog dana svijetu je potrebno 44.000 donacija krvi tvrdi Crveni križ Amerike, a jedna cijela donacija krvi, za koju je potrebno između 45 minuta i jedan sat, može biti spas za do čak tri pacijenta. Iako je zdravstvena korist kod osoba koje primaju transfuzije krvi jasna, doniranje krvi sa sobom također donosi zdravstvene dobrobiti. 

1. Smanjenje rizika od dobijanja raka: Smanjenje željeza u krvi prilikom davanja krvi može smanjiti rizik od dobijanja raka. Željezo povećava štetu koju tijelu nanose slobodni radikali a to je povezano sa povećanim rizikom od dobijanja raka.

Istraživanje objavljeno u žurnalu Nacionalnog instituta za rak pokazalo je da osobe koje daju krv imaju manje nivoe željeza i smanjeni rizik od dobijanja raka.

Miler-Keystone krvni centar tvrdi da je redovno davanje krvi povezano sa smanjenim rizikom od dobijanja raka jetre, pluća, debelog crijeva i grla.

2. Sagorijeva kalorije: Osobe sagore u prosjeku 650 kalorija prilikom doniranja pola litre krvi, sudeći po nalazima Univerziteta Kalifornije. Osoba koja redovno donira krv može gubiti kilograme, ali na davanje krvi nikako ne bi trebalo gledati kao na plan za gubljenje kilograma.

3. Dobijate besplatnu analizu krvi: Nakon donacije, davaoci se testiraju na sifilis, HIV, hepatitis i druge bolesti. Testiranjem se utvrđuje da li je krv osobe zdrava i dobra za pacijente.

4. Čuva kardiovaskularno zdravlje: Viskoznost krvi je ujedinjujući faktor za povećani rizik od dobijanja kardiovaskularnih bolesti. Koliko je gusta i ljepljiva krv i koliko trenja izaziva kretanjem kroz krvne sudove određuje koliko se štete nanosi ćelijama koje oblažu arterije. Viskoznost krvi se može smanjiti redovnim doniranjem krvi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.