PREHRANA

Zašto bi maslac mogao biti dobar

Optuživan je za niz bolesti - od debljanja do srčanih problema

Sadrži puno vitamina. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

13.12.2018

Vremena se mijenjaju, a s njima i naša saznanja i navike. Još jučer je maslac optuživan za debljanje, srčane bolesti, holesterol i još koješta. Danas ga nutricionisti, tako se čini, vraćaju u zdravu hranu. A kako je maslac jedna od namirnica koje mogu običan obrok pretvoriti u pravo remek djelo, navodimo šest razloga za njegovu upotrebu.  

1. Bogat je vitaminima topivim u mastima  

Maslac sadrži puno vitamina topivih u mastima među kojima su najvažniji A, E i K2. Prva dva ne treba posebno spominjati budući da zdrava ishrana koja uključuje meso i povrće garantira dovoljan unos važnih sastojaka.

Međutim, vitamin K2 je prilično rijedak u modernoj ishrani, a može imati snažan učinak na zdravlje jer učestvuje u metabolizmu kalcija čiji je nizak unos povezan s mnogim teškim bolestima kao što su kardiovaskularne bolesti i rak.

2. Povezan je sa niskim rizikom od gojaznosti

Nutricionisti često preporučuju da biramo mlječne proizvode sa niskim procentom masnoće. Tako ćemo, tvrde, dobiti potreban kalcij bez „loših" masnoća i kalorija.

Međutim, uprkos visokoj kaloričnoj vrijednosti, mlječni proizvodi sa visokim procentom masnoće nisu povezani sa gojaznošću.

Jedna studija iz 2012. godine ispitala je utjecaj mlječnih proizvoda sa visokim procentom masnoće na gojaznost, kardiovaskularne bolesti i druge bolesti metabolizma. Utvrđeno je da takvi proizvodi ne povećavaju rizik od ovih bolesti i da su povezani sa značajno smanjenim rizikom od gojaznosti.

3. Dobar je izvor masne kiseline butirata

Kratkolančanu kiselinu butirat stvaraju bakterije u debelom crijevu kada su izložene vlaknima. To je vjerovatno glavni razlog što su vlakna važna za naše zdravlje. Međutim, maslac je još jedan dobar izvor butirata koji ima protivupalna svojstva i snažan zaštitni učinak na probavni sistem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.