ISTRAŽIVANJA

Muškarci, trkom u vegetarijance!

Vegetarijanska dijeta povezana je sa dužim životnim vijekom tvrdi se u novoj studiji

Imaju 32 posto manji rizik od dobijanja srčanih bolesti. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

13.12.2018

Veliko istraživanje sprovedeno na 73.308 adventista pokazalo je da vegetarijanstvo smanjuje rizik od prerane smrti, pogotovo kod muškaraca.  

Stručnjaci su žejeli istražiti vezu između dijete i smrtnosti, a rezultati pokazuju da vegetarijanska ishrana smanjuje opasnost od dobijanja više hroničnih bolesti među kojima su visok pritisak, metabolički sindrom, dijabetes i bolesti srca.

Istraživanjem je utvrđeno i da su vegetarijanci češće bili stariji, obrazovaniji i u braku, konzumirali su manje alkohola, manje su pušili, više su vježbali i bili su generalno mršaviji.

Istraživači sa Univerziteta Loma Linda poznati su po svojim studijama o vegetarijanstvu i zdravlju, a ova studija pokazala je da muškarci adventisti koji prakticiraju vegetarijansku dijetu u prosjeku žive 9,5 godina duže dok žene žive 6,1 godina duže.

U prilog ovoj tvrdnji ide i studija Univerziteta Oksford koja je zaključila da osobe koje su okrenute vegetarijanskom načinu života imaju 32 posto manji rizik od dobijanja srčanih bolesti u poređenju sa osobama koje konzumiraju meso i ribu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.