LJEPOTA

Kako odabrati pravi ruž za usne

Neke boje sigurno vam se dopadaju, ali ne čine najbolju kombinaciju s vašim licem, zato ipak odaberite boju ruža prema boji svoje kože

Boja kože veoma je važna pri odabiru ruža. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

12.12.2018

U moru ruževa različitih marki i boja, problem je pronaći koji je za vas savršen. 

Pri kupovini ruža dobro je pogledati kojim je sastojcima bogat. Jer, mekoću usnama daju vosak i ulje. Kada su u pitanju ulja, većinom se koristi mineralno, maslinovo ili kokosovo te pčelinji vosak i kokosov vosak.  

Lagani tonovi

Usne su meke i sjajne zbog aminokiselina, vitamina E, aloe vere i vazelina. Kako bi u potpunosti štitio usne, ruž bi trebao sadržavati i UV filter.

Boja kože veoma je važna pri odabiru ruža. Neke boje sigurno vam se dopadaju, ali ne čine najbolju kombinaciju s vašim licem. Zato ipak odaberite boju ruža prema boji svoje kože.

Ako ste izrazito blijedi, za vas su prikladne boja vina, boja trule višnje, bež, svijetla ružičasta te lagani tonovi smeđe. Za nešto tamniju kožu odgovarajuće boje su tamnocrvena, žarkocrvena, tamnosmeđa i nježnija smeđa te ružičasta.

Za maslinastu boju kože prikladne su crvenkastosmeđe nijanse te boja borovnice, a ako imate izrazito tamnu kožu, odaberite tamnocrvenu, sve nijanse smeđe i nježne ružičaste nijanse.

Sjajne i svijetle ruževe uvijek birajte ako imate tanke usne, jer će tako one izgledati punije i ljepše. Tamni ruž vaše će usne učiniti samo još tanjim. Ali, ako imate izraženo pune usne, odaberite tamniji mat ruž.

Uvijek je preporučljivo isprobati nekoliko nijansi u prodavaonicama kozmetike, ali pripazite i na to kakva vam je šminka na očima dok isprobavate ruž, jer ona može uveliko utjecati na cjelokupan dojam.

Uz to, ne zaboravite i to da svjetlije nijanse birate po danu, a tamnije su prikladne za večernje izlaske.

Beživotan izgled

Pronaći savršenu boju ruža za usne teže je nego što zvuči. Dok će presvijetle nijanse smanjiti definiciju linije vaših usana i blendiranjem boje usana s bojom tena stvoriti beživotan izgled, pretamne nijanse dat će im boju sa smeđim podtonovima koja će odgovarati bilo kojem make-up izgledu, učinit će vaš ten svjetlijim i stvoriti ispran izgled.

Gdje isprobati nijanse  

U potrazi za savršenim ružem jednako korisno i bitno poput određivanja imate li tople ili hladne podtonove je i isprobavanje različitih nijansi ruževa. Iako je unutrašnja strana ruke mjesto na kojem ćemo najčešće nanijeti i isprobati ruž, zbog razlike u boji kože na unutrašnjoj strani ruke i kože na licu ipak ga je idealno isprobati na usnama.

Savršena formula

Osim idealne nijanse ruža, potrebno je naći i savršenu formulu iza nje. Iako mat ruževi zadržavaju status najpopularnijih i odlično funkcioniraju u kombinaciji s jarkim narandžastim, crvenim i ružičastim bojama, ruževi će uvijek bolje izgledati u kremastoj teksturi s malo sjaja koja stvara svjež i prirodan izgled.

Maslinasti podtonovi

Onima koji imaju maslinaste podtonove jednako će dobro pristajati nude ruževi, odnosno ruževi boje kože, kao i nježnoružičaste i bež boje. Za razliku od onih sa svijetlom puti bez maslinastog pigmenta, koji će tražiti tek blagi kontrast između boje ruža i boje puti, maslinastim podtonovima odgovarat će tamniji nude ruž.

Za tamniji ten

Ako imate tamniji ten, poput onih boje karamele, u odabiru neutralnog ruža uvijek tražite onaj koji nijansu svjetliji od vašeg tena. Kako biste zadržali svjež i prirodan izgled, birajte sjajne ruževe ili na neutralni ruž u kremastoj formuli nanesite tanak sloj sjaja iste ili prozirne boje.

Ne izbjegavajte koktele boja

Ako imate prirodno srednji ten, ne bojte se multivitaminskih „color-block“ koktela: žarkocrvena, drečava narandžasta, a osim „color-block“ tehnikom, možete se igrati i karamela, smeđim ili nijansama boje meda.

Šta otežava izbor

Žene žele isprobati nove boje ruževa, ali su nesigurne da li im te boje zaista pristaju. Također, žene često doživljavaju samo prodajno mjesto zastrašujućim. Umjetna svjetlost i veliki izbor boja koje su slične otežavaju izbor, pa žene najčešće igraju na sigurno i izaberu boju koju i inače koriste, bez obzira na želju da isprobaju nešto novo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.