HRANA

Šta smiruje živce

Ovo je hrana kojom možete smiriti živce: Banane, kakao, brazilski oraščići, špinat, slatki krompir

Slatki krompir sadrži niz hranjivih sastojaka. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

12.12.2018

Preopterećen mervni sistem najviše se troši pokušavajući odbraniiti tijelo od napada, a problemi se često mogu manifestirati u obliku tjeskobe, panike ili stresa koji iscrpljuju rezerve energije, a čak mogu biti štetni po sistem žlijezda sa unutrašnjim lučenjem.  

Jedan od načina zaštite organizma smanjiti količinu energije i vremena koje se potroši na razgradnju nervnog sistema, a maksimalno povećati energiju i vrijeme za ishranu, liječenje i obnovu njegove snage.

U tome će najbolje pomoći sedam moćnih namirnica koje umiruju nervni sistem:

1. Sirutka. Pošto je bogata L-triptofanom i cijelim nizom ljekovitih aminokiselina i hranjivih materija, sirutka je izvrsna hrana za smirivanje živaca. Triptofan pomaže proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji regulira endokrini, probavni i nervni sistem. Kad organizam ne raspolaže dovoljnim nivoom serotonina, javljaju se anksioznost, depresija i drugi psihički problemi, što se može spriječiti pijenjem sirutke. Ona je, pored toga, bogata L-glutaminom, neesencijalnim aminokiselinama.

2. Slatki krompir. Složeni ugljikohidrati koji sadrže visoke nivoe vitamina A, C i B vitamina, kao što je slatki krompir može pomoći u smirivanju živaca, eliminiranju stresa, pa čak i snižavanju krvnog pritiska. Isto tako, slatki krompir sadrži niz hranjivih sastojaka koji hrane endokrini sistem i održava zdravim dišni, urinarni i nervni sistem.

3. Banane. Mnogi sportaši jedu banane nakon meča ili utakmice jer to voće sadrži kalij, elektrolit koji pomaže tijelu da ostane hidratizirano. No, banane sadrže i magnezij, vitamin B6 i ostale hranjive tvari koje potpomažu probavu i pridonose osjećaju sreće i smirenosti. Jedenje banana pomaže u proizvodnji hormona serotonina i melatonina, koji reguliraju raspoloženje i spavanje, pomažu opuštanje mišića i oslobađaju od stresa.

4. Zeleni i biljni čaj. Zeleni čaj sadrži aminokiselinu poznatu kao L-teanin koja poboljšava raspoloženje stimulirajući proizvodnju alfa valova u mozgu te pomaže pri smanjenju stresa i opuštanju.

5. Tamna čokolada, kakao. Slično kao i sirutka, tamna čokolada i kakao sadrže L-triptofan, neurotransmiter odgovoran za opuštanje mozga. Također sadrže i magnezij, mineral poznat po svojoj sposobnosti da smiruje nervni sistem.

Milioni ljudi nisu ni svjesni da pate od pomanjkanja magnezija. Čokolada zbog šećera i masnoća možda nije idealno rješenje, a ako je ipak konzumirate, odaberite što tamniju. Čokolada sadrži neurotransmiter poznat kao anandamidom koji ima sposobnost da mijenja nivo dopamina u mozgu, što uzrokuje osjećaj mira i opuštenosti.

6. Brazilski oraščići. Ovi orašidi najbogatiji su izvor selena koji djeluje opuštajuće na nervni sistem. Prema jednoj studiji, samo tri brazilska oraščića dnevno nakon tri mjeseca redovnog konzumiranja mogu znatno podići raspoloženje, dati osjećaj smirenosti, ublažiti tjeskobu i podići nivo energije.

7. Špinat. Da bi mozak i nervni sistem funkcionirali kako treba, tijelu treba visok unos vitamina topivih u mastima koji pridonose izgradnji masnih naslaga koje štite od oštećenja živaca. A jedan takav vitamin jest vitamin K koji možete dobiti u velikim količinama jedući - špinat.

Špinat također pomaže pri regiliranju proizvodnje hormona u nervnom sistemu, može podstaknuti bolje raspoloženje, utjecati na dobro spavanje i dobru tjelesnu reakciju na fizičku aktivnost i stres, piše Naturalnews.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.