ORDINACIJA

O estetskoj hirurgiji sa prof. dr. Reufom Karabegom

Ako nemate dovoljno masnog tkiva, a želite povećati grudi, zahvat povećanja s implantatima je jedina metoda

Oporavak je jednostavan i bezbolan. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Reuf Karabeg

20.2.2019

 

Povećanje grudi masnim tkivom  

Željela bih povećati grudi masnim tkivom. Mršava sam i nisam rađala. Koliko traje sam zahvat?

Zbog same prirode primanja i preživljavanja masnog tkiva prenesenog s drugog dijela tijela, teško je predvidjeti koliko se grudi na ovaj način mogu povećati. Razlog za to je što se masno tkivo, za razliku od implantata, razgrađuje te je za takav zahvat potrebno imati dovoljno kvalitetnog tkiva da bi se grudi mogle povećati, često u 2-3 akta.

Na našoj poliklinici se prilikom obrade masnog tkiva koriste posebne tehnike koje daju dobre i dugoročne rezultate. Ali nije svaka pacijentica idealan kandidat za ovaj postupak.

Dakle, ako nemate dovoljno masnog tkiva, a želite povećati grudi, zahvat povećanja s implantatima je jedina metoda. Oporavak je jednostavan i bezbolan. Nema drenaže. Operativni zahvat traje 50 minuta, a već drugi dan nakon zahvata možete izaći na kafu s prijateljicama.

Zahvat na nosu

Imam izraženu grbu na nosu, ali i smetnje pri disanju. Možete li jednim zahvatom riješiti oba problema? 

Prvi postulat operacije nosa nije samo estetika, već i funkcija. Nikada nećemo žrtvovati funkciju disanja na račun estetike. Nos je piramida u kojoj nosna pregrada (septum) mora biti ispravljena da bi pacijent mogao disati. Više od 15 posto pacijenata ne diše ispravno na nos nego, većinom, na usta. 

Jednim zahvatom obavljamo estetsku i funkcijsku operaciju nosa. Bitno je jednim zahvatom obaviti obje operacije jer biste kasnije mogli imati težih problema s disanjem nego prije operacije. U našoj praksi većina pacijenata, osim estetskog, ima i problem disanja.


Prof. dr. Reuf Karabeg. Arhiv

Zatezanje kože lica

Imam 67 godina i koža lica mi se opustila, a gornji kapci su spušteni. Šta mi predlažete? 

Facelift je hirurški zahvat kojim se zateže koža lica. Na taj način smanjuju se znaci starenja koji nastaju u području čela, obraza, brade i vrata. Za razliku od stare metode zatezanja kože lica (SMAS aplikacija), na našoj poliklinici koristimo noviju metodu MACS (minimal access cranial suspension lift) facelifta koji daje najbolje rezultate.

Prednost metode nije samo zatezanje kože lica već i poseban postupak s mišićima lica koji daje dugotrajan rezultat, a zahvat traje kraće. Predlažemo vam da istovremeno uradite i operaciju kapaka.

Karcinom kože lica

Dermoskopskim pregledom ustanovljen mi je bazocelularni karcinom kože u predjelu lica. Koliko je ova vrsta tumora opasna i kako se liječi? 

Bazocelularni karcinom kože vrsta je karcinoma koji nastaje u epidermu. Lokalno je invazivan i rijetko daje metastaze. Međutim, kod ove vrste karcinoma koji se ne liječi adekvatno i koji traje duži niz godina mogućnost metastaziranja raste s njihovom veličinom.

U vašem slučaju najsigurniji i najbolji način liječenja je hirurški i podrazumijeva uklanjanje tumora u cjelini s dva milimetra zdrave kože bočno od tumora, ali i odsustvo tumora u bazi i obavezno slanje na patohistološku analizu. Kada se tumor odstrani u cjelini, možete se smatrati izliječenim.

Škljocavi prst

Imam 55 godina. Prilikom opružanja srednjeg prsta lijeve ruke javlja se „okidanje prsta“. Liječen sam kortikosteroidima, ali stanje je i dalje isto. Šta predlažete?

Škljocavi prst (trigger finger) predstavlja tenosinovitis, odnosno upalu i zadebljanje tetivnog omotača i može zahvatiti bilo koju tetivu na šaci i ručnom zglobu. Javlja se zbog disproporcije između fleksorne tetive i kanala kroz koji prolazi.

Uzrok mogu biti trauma, reumatoidni artritis, šećerna bolest, itd. Manifestira se bolom, smanjenom snagom hvata i „okidanjem“ prsta prilikom pružanja. U vašem slučaju predlažemo hirurški zahvat, gdje se proširuje kanal kroz koji prolazi tetiva, nakon čega dobivate pun obim pokreta, a oporavak je brz i bezbolan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.