ORDINACIJA

Osobe sa celijakijom cijeli život su na posebnoj prehrani

Ne bi smjeli konzumirati pšenicu, raž, ječam, ali i gotove juhe, gotovu hranu, umake, instant-krompir, salame, kobasice, hrenovke...

Bezglutenska prehrana samo je paralela „normalnoj“ ishrani. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Zuvdija Kandić

12.12.2018

Osobe koje pate od nepodnošljivosti glutena moraju pomno paziti na prehranu. To znači da će biti na doživotnoj dijeti, koja će im osigurati eliminaciju svih simptoma koje konzumacija glutena kod njih izaziva.  

Kada su u pitanju alkoholna pića, treba izbjegavati ječmeno pivo. Destilirana alkoholna pića, poput viskija, koja se dobivaju iz žitnih proizvoda ne sadrže gluten.

Kalcij i željezo

Oboljeli ne bi smjeli smjeli konzumirati pšenicu, raž, ječam i sve njihove prerađevine koje sadrže ove žitarice i u tragu. Također, zabranjene su pšenične klice, mekinje, krupica od nezrelog žita, sladno pivo, bijela kafa, kupovni hljeb od kukuruznog brašna, jer on uvijek sadrži bijelo brašno.

Iz jelovnika je neophodno izbaciti i gotove juhe, gotovu hranu, umake, instant-krompir, suhe smokve jer je bijeli prah na njima brašno, suhomesnate proizvode poput salama, kobasica, hrenovki, pašteta – jer svi oni pretežno sadrže brašno.

Bezglutenska prehrana samo je paralela „normalnoj“ ishrani. Bolesnici misle da su prisiljeni na jednoličnu prehranu, što nije slučaj ukoliko je bezglutenska prehrana adekvatna. Uz to, postoje i brojna udruženja, nacionalna društva za celijakiju sa „bezglutenskim kuharicama“.

Zbog malapsorpcije proteina, vitamina, minerala, u prehrani su neophodni željezo, folna kisleina, kalij, kalcij, magnezij, vitamini D i B te svi drugi nedostatni sastojci.


Prof. dr. Zuvdija Kandić. Arhiv

Bezglutenska prehrana za nekoliko mjeseci vraća oboljelu sluznicu u normalno stanje, a time i digestiju i resorpciju. Prognoza za bolesnike koji primjenjuju ovu ishranu je dobra.

Prognoza kasno otkrivene bolesti kod neliječenih osoba koje ne koriste bezglutensku prehranu je dva do tri puta veća smrtnost od normalne. Kod osoba koje se adekvatno liječe mortalitet je isti kao kod zdrave populacije.

Stroga pravila

Pravodobno otkrivanje i doživotno pridržavanje stroge prehrane bezglutenskim proizvodima prevenira gotovo sve moguće komplikacije koje celijakija nosi.

Celijakija je, najčešće, hronično, nasljedno oboljenje crijevnog trakta koje nastaje nepodnošljivošću glutena.

Oštećenje resorptivne površine crijeva vodi lošoj digestiji i resorpciji s posljedičnim malapsorpcioniom sindromom, što je čini bolešću cijelog organizma.

Dijagnoza se lako postavlja

Zbog šarolike simptomatologije i neselektivnih testova dijagnostike, dijagnoza se donedavno kasno postavljala, prosječno 11 godina od nastanka oboljenja.

Danas, zahvaljujući novoj molekularnoj dijagnostici na genetskom nivou, dijagnoza se lako, jednostavno i brzo postavlja, što omogućava pravovremenu terapiju i prekid slijeda teških komplikacija u dosadašnjim slučajevima kasno postavljanih dijagnoza.


quote
<p><span style="background-color: initial;">Bezglutenska prehrana za nekoliko mjeseci vraća oboljelu sluznicu u normalno stanje, a time i digestiju i resorpciju&nbsp;</span><br></p>
Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.