ORDINACIJA

Zašto je prilikom vađenja zuba opasno otvaranje sinusa

Često se događa da se otvaranje sinusa nije moglo izbjeći, a u većini slučajeva to nije greška stomatologa. Ali, problemi nastaju ako se otvoren sinus previdi

Obavezna su tri dana bolovanja. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

12.12.2018

Vađenje zuba pri kojem dolazi do otvaranja sinusa, nažalost, nije rijedak slučaj. 

Pojednostavljeno, samo su dva moguća razloga za to. Prvi - anatomski gledano, korijen zuba jeste bio u sinusu i ovo je situacija u kojoj se ne može izbjeći otvaranje sinusa. Drugi razlog je grub, odnosno nepažljiv rad.

Statistički gledano, najčešće će korijen u sinusu imati gornja šestica. Dalje je slijede sedmica i osmica, ali stvar nije baš tako jednostavna.

Veliki rizik

Često se u praksi nailazi na slučajeve djelimično bezubih čeljusti kod kojih se sinus „spustio“. Primjera radi, šestica je izvađena, a sinus se tu spustio veoma nisko. Vrlo vjerovatno postoji tek neki milimetar kosti do usne duplje, a samim tim je veliki rizik da će se vađenjem susjednih zuba otvoriti sinus.

Nije uvijek lako ustanoviti da je sinus otvoren. Zbog toga se, kako je poznato, nakon vađenja pojedinih zuba pacijentu zatvori nos i kaže mu se da puhne na nos. To je takozvani Valsalva test.

Ako je sinus otvoren, čuje se zvuk nalik na pisak, ali ako je u pitanju takozvana ventilna perforacija, ne mora se čuti ništa. Moguće je i da se pojave mjehurići na otvoru gdje je vađen zub.

Ukratko – veoma često se događa da se otvaranje sinusa nije moglo izbjeći, a u većini slučajeva to nije greška stomatologa. Ali, problemi nastaju ako se otvoren sinus previdi.

Postoji više načina da se riješi problem otvorenog sinusa nakon vađenja zuba, a daleko „najelegantniji“ je hirurški, što se posebno odnosi na velike defekte.

Takozvana plastika sinusa idealno je rješenje, a najbolje je da se izvede odmah, najdalje u prvih 24 sata nakon vađenja zuba.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiva

Nakon tog roka (uvjetno rečeno, jer treba imati i brojne druge faktore u vidu), smatra se da je došlo do infekcije sinusa i postupak je drugačiji.

Za pacijenta kod kojeg je tokom vađenja zuba došlo do otvaranja sinusa važi pravilo da nema puhanja na nos 10 dana, dozvoljeno je samo pasivno čišćenje. Za očekivati je da se u prvom periodu možda pojavi i malo sukrvičave sekrecije, ali to ne treba zabrinjavati.

Kapi za nos

Također, nema pušenja niti korištenja slamčice za pića, a pacijent treba izbjegavati saginjanje. Obavezna su tri dana bolovanja, korištenje kapi za nos, a nije loše uzeti kapi za sinuse koje spravljaju apoteke, s malo efedrina, gentamicina...

Pojedini autori savjetuju inhaliranje čajem od kamilice. Potrebno je uzimati i antibiotike (oralni amino-penicilini na prvom mjestu), a s antibioticima je dobro uzimati i probiotike.

Obavezno je održavanje higijene u postoperativnom periodu - izbjegavati šavove, ali redovno prati zube i hranu prilagoditi situaciji, odnosno jesti s druge strane, malo mekšu hranu.

Nadoknaditi zub

Nakon koštanog zarastanja treba imati u vidu nadoknadu izvađenog zuba. Prema nekim autorima, odmah nakon vađenja zuba može se ubaciti koštani graft, a sve s ciljem očuvanja trodimenzionalne arhitekture koštane strukture poda sinusa.

Brojne komplikacije

Moguće komplikacije su brojne i često prevazilaze kompetenciju oralnog hirurga. Drugim riječima – ovo je situacija koja iziskuje veoma mnogo samodiscipline kod samog pacijenta.

Ako se pojave znakovi upale maksilarnog sinusa, poput glavobolje, otoka, bola kad se pacijent sagne naprijed, groznice, temperature, sekrecije iz nosa – posebno gnojne, govora „kroz nos“, obavezno se što prije javiti svom doktoru.

quote
<p><span style="background-color: initial;">Takozvana plastika sinusa idealno je rješenje, a najbolje je da se izvede odmah, najdalje u prvih 24 sata nakon vađenja zuba&nbsp;</span><br></p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.