KOŽA Ovisno o izmjeni godišnjih doba

Vječni problem svijetle puti

Skrivanje potamnjelih mrlja kozmetičkim preparatima nije rješenje

Piše: Prof. dr. Edin Suljagić
11.12.2018 13:46

Uzrok navedenih promjena je melanin

Foto: Ilustracija

Na koži se primjećuje svaka promjena, bilo crvenkasta ili smeđkasta. Ovisno o izmjeni godišnjih doba, bljeđe zimi, a izraženije ljeti pjege su zapravo estetski problem.  

Današnja kultura brzog životnog ritma, stalnog pritiska uspješnosti stavlja imperativ lijepog i besprijekornog izgleda. Razumijevanja za mrlje i kapilare na licu nema. Na kraju, niko ne voli imati mrlju na košulji, a pogotovo ne na licu.

Sa starenjem se na licu i na rukama pojavljuju različite mrlje tipa lentigines, pigmentacije, staračke ili sunčane pjege i reakcija je uvijek ista - potrebno ih je ukloniti.

 Zašto nastaju pigmentacije

Uzrok navedenih promjena je melanin. Zapravo melan nas štiti od opekotina tako što pravi tzv. melaninski štit iznad korneocita - ćelija kože, a također nas štiti od karcinoma kože i prekancerskih lezija.

Melanin je kožni pigment koji se producira u melanocitima, ćelijama bazalnog sloja epiderma. Postoje bitne razlike u količini melanina vezanog za različite rase. Svakako da zaštita ni kod crne kože nije potpuna, ali činjenica je da su neželjene mrlje najuočljivije na koži osoba svijetle puti!

Međutim, postoji i negativna strana melanina, kao što je sposobnost vezivanja različitih hemikalija, metala, lijekova i droga (npr. kokaina) koji bi bili izlučeni iz organizma. Posljedica takvog negativnog djelovanja melanina su i različite mrlje na koži.

Ako isključimo genetski faktor, koji svakako ima veliku ulogu u stvaranju pigmentacija, postoje brojni uzroci kao što su:

- Hormonalni uzroci ( npr. trudnoća);

- Terapija estrogenima (kontracepcija);

- Tumori nadbubrežne žlijezde;

- Prehrana (manjak vitamina B 12);

- Lijekovi i neke hemikalije (tetraciklini, kozmetički preparati);

- Neke kožne bolesti;

- Upala kože - inflamatorne hiperpigmentacije;

- Tumori kože;

- Izlaganje suncu.

Izrazito smeđe boje, staračke su pjege sa godinama sve vidljivije, stoga ih je preporučljivo ukloniti pravovremeno, prije nego što zahvate veće slojeve kože.

 Kako liječiti

Terapija pigmentnih lezija se sastoji iz dva dijela. Prvi dio su kreme koje pacijent nanosi u kućnim uslovima. Od preparata se koriste najčešće krema sa 2-postotnim hidrokinonom koji blokadom enzima tirozinaze blokira stvaranje pigmenta melanina.

Druga suspstanca koja se koristi u liječenje pigmentnih promjena je azelaična kiselina (Skinoren krema). Treća supstanca je glikolna kiselina i vitamin C, koji su obično podesniji za veće površine lica ili kod osjetljivih koža.

Hidrokinon ili azelaična kiselina (Skinoren) imaju ulogu izbjeljivača, dok glikolna kiselina vrši stalni piling, odnosno ljušti mrtvi sloj ćelija kože. Svakako da primjena krema mora biti praćena i adekvatnom zaštitom od sunca, kako bi terapija bila uspješna.

U profesionalnom tretmanu radi ubrzavanja skidanja pigmentacije i postizanja još boljih rezultata preporučuje se kombinacija 10 do 20 posto pilinga salicilnom kiselinom, 40 do 70 posto glikolne kiseline, kao i 20 do 35 procenata TCA - hemijski piling.

Ovakvi tretmani štite i podmlađuju kožu, izazivaju snažniju produkciju kolagena, poboljšava se tonus ćelija kože, smanjuju se bore, pa se u kombinaciji sa Botox tehnikom i ubacivanjem hijaluronske kiselinme (Restylane) koriste u anti-aging programima.

U terapiji pigmentnih promjena je vrlo bitno unositi i odgovarajuće količine minerala i vitamina (beta karoten, selen, vitamin E) u cilju usporavanja starenja i stvaranja pigmentacija.

Skrivanje potamnjelih mrlja kozmetičkim preparatima nije rješenje, terapija kremama traje dugo, ali je zato laserskim tretmanom moguće trajno ukloniti neželjene pjege.

Revolucija: Uklanjanje laserom

Stoga, za one koji nemaju dovoljno vremena dolaziti na tretmane ili su nestrpljivi u očekivanju rezultata, konačno se može ponuditi nešto sasvim novo - Q switched Tattoostar laser koji se veže za melanin u pigmentnim promjenama i koji se sa velikim uspjehom koristi širom Evrope i SAD za odstranjivanje pigmentnih mrlja na licu, rukama i nogama.

Laserska obnova radi na sličan način kao i hemijski piling uklanjajući vanjski sloj kože uključujući staračke pjege ili hiperpigmentaciju. Razlika je u tome što su laseri precizno usmjereni samo na tamne dijelove kože izbjegavajući nedirnutu kožu oko njih.

Potrebno je uraditi jedan do tri tretmana, efekat je vidljiv neposredno po tretmanu jer pigmentacije blijede. Tretman je potpuno bezbolan. Kontraindikacija gotovo da i nema (ne radi se jedino kod upaljene i bolesne kože).

Q switched Tattoostar laser pripada klasi 4B lasera za koji se mora imati certifikat i rukovanje je dozvoljeno isključivo educiranim ljekarima (dermatolozi, plastični hirurzi).

Nova koža traži snažnu zaštitu

I na kraju, važna napomena: kada smo pjegu skinuli, moramo se i dalje stalno intenzivno štititi od sunca adekvatnom zaštitom kako bismo spriječili ili barem usporili stvaranje novih! Nova koža zahtijeva visoku zaštitu dok se uklopi sa ostatkom kože i postigne jednaku boju.

 Kako ukloniti tetovažu

Ovim laserom se vrlo uspješno uklanjaju i tamne tetovaže. Laserski zraci se ne vežu za crvenu boju tako da se crvenkaste tetovaže ne mogu ukloniti. Tretmani se moraju ponavljati što zavisi od dubine pigmenta nanijetog na kožu kao i od vrste pigmenta koji je korišten. Amaterske tetovaže se brže skidaju (dva tretmana) nego profesionalne (do šest tretmana), a period između tretmana je šest do 10 sedmica.

NA VRH