SIMPTOMI Ozbiljan i opasan poremećaj

Znakovi da patite od apneje

Dugotrajni poremećaj spavanja povezan je s nepravilnim otkucajima srca, hipertenzijom, čak i sa srčanim udarom

"Zdravlje u kući"
11.12.2018 20:13

Do četiri prekida sna u satu smatraju se normalnim

Foto: Ilustracija

Apneja je poremećaj spavanja, a oboljeli najčešće prestaju disati u snu na neko vrijeme, i to više puta kroz noć ili poslijepodnevno spavanje.

Više prekida

Ovaj poremećaj češće zahvata muškarce, i to čak sedam posto odraslih. Trenuci kada vaše tijelo ne dobiva dovoljno kisika, odnosno apneja, traje oko 20 do 30 sekundi, i to nekoliko puta u snu.

Do četiri prekida u satu smatraju se normalnim, ali ako imate više od 15, u težim slučajevima i do 60, bolujete od apneje, ozbiljnog i opasnog poremećaja.

Dugotrajni poremećaj spavanja povezan je s nepravilnim otkucajima srca, hipertenzijom, čak i sa srčanim udarom. Rano otkrivanje i postavljanje dijagnoze na vrijeme može smanjiti rizik te započeti pravodobnu terapiju.

Izmorenost je jedan od glavnih simptoma apneje. Kada prestanete disati i vaš mozak pošalje poziv u pomoć, vi se budite iako često toga niste ni svjesni. Vaš mozak treba biti budan punih 30 sekundi kako bi prepoznao da se zapravo probudio, savjetuju stručnjaci.

Buđenje, iako je samo na nekoliko sekundi, može poremetiti vaš ciklus spavanja te vas ostaviti još umornijima ujutro. Ako se često osjećate umorno, posjetite ljekara, jer to može biti simptom i drugih poremećaja i bolesti.

Začepljen nos

Glasno hrkanje drugi je veliki simptom apneje. No, ne hrču svi koji imaju apneju, i nemaju svi koji hrču apneju. Spavanje s djelimično začepljenim nosnim putevima i sinusima uzrokuje vibracije, što rezultira zvukom hrkanja. No, stručnjaci ističu da se ipak treba zabrinuti u pauzama kada ne hrčete, jer to ponekad označava upravo prestanak disanja.

Uz zvuk hrkanja, vaši partneri mogu primijetiti dahtanje, i to kako se mučite udahnuti zrak dok ponovno počinjete disati. To može biti zabrinjavajuće za nekoga ko spava pored vas, a vi vjerovatno nećete ni primijetiti.

Zaspite bilo gdje

Ako ne možete spriječiti to da zaspite u kinu ili dok gledate televiziju, to može biti znak izmorenosti koji upućuje na apneju. To zapravo i ne čudi, jer se vaš san tokom noći više puta prekida. Ako ste među onim osobama koje smatraju da je normalno zaspati bilo kada i bilo gdje, onda nešto nije u redu, jer takvo nešto nije u redu i trebali biste razgovarati s ljekarom da vas pošalje na daljnje pretrage.

Problemi s pamćenjem

Česte promjene raspoloženja, problemi s pamćenjem i koncentracijom mogu biti znak problema sa snom. Kada se budite više od 5 do 15 puta u satu, vaše tijelo ne može doseći duboke i obnavljajuće faze koje treba kako bi funkcioniralo ispravno. To može utjecati na pamćenje jednostavnih detalja kao što su sjećanje gdje ste parkirali auto te može poremetiti koncentraciju i obavljanje dnevnih obaveza. Loš san utječe i na raspoloženje.

Izlasci na zahod

Noćni odlasci na zahod mogu biti posljedica starenja i problema s prostatom ili pak zbog konzumacije velike količine tekućine prije spavanja, ali je također i jedan od znakova apneje. Osobe koje pate od apneje često se nakon prestanka disanja probude i odlaze mokriti. Kada ste u slabijoj fazi sna, mnogo ćete se lakše probuditi zbog pritiska u mjehuru.

Jutarnje glavobolje

Kada ne dišete pravilno, u vašem mozgu događa se nedostatak kisika, a to uzrokuje jutarnje glavobolje. Ovo nije uobičajen razlog glavobolje te ona prestaje nakon sat ili dva nakon buđenja, kada mozak dobije potrebne količine kisika.

Korištenje maske

U težim slučajevima oboljeli koriste posebnu masku, odnosno aparat – podršku disanju kontinuiranim pozitivnim pritiskom. Aparat kroz masku upuhuje zrak pod pritiskom u dišne puteve, čime se osigurava stalni dotok zraka plućima, odnosno opskrba organa kisikom. No, korištenje aparata za disanje često je pacijentima nezgodno, jer tokom noći trebaju svjesno koristiti masku za usta ili nos.

NA VRH