ISTRAŽIVANJA Vitamini i minerali

B je broj jedan za živce

U vitamine B skupine ubrajamo osam vrsta vitamina: B-1, B-2, B-3, B-5, B-6, B-7, B-9 i B-12

"Zdravlje u kući"

U ovu skupinu vitamina spadaju vitamin B-1 (tiamin), vitamin B-2 (riboflavin), nikotinska kiselina (vitaminB-3), pantotenska kiselina (vitamin B-5), vitamin B-6 (piridoksin), folna kiselina i vitamin B-12 (cijanokobalamin).  

Mnogi ovdje dodaju biotin, holin, PABU (para-minobenzojevu kiselinu) premda oni nisu esencijalni, osim biotina za dojenčad. Naziv B-kompleks nastao je zbog toga što se svojevremeno mislilo da se radi o jednom jedinom vitaminu koji postoji u ekstraktu od riže, jetre ili kvasca. Tada je, naime, početkom prošlog stoljeća sinteza bila u samom začetku pa se sve dobivalo u obliku prirodnog ekstrakta.

Tek kasnije naučnici su shvatili da ekstrakti sadrže nekoliko vitamina, a još kasnije je uspjelo njihovo izdvajanje (izolacija). Kako su bivali izolirani, tako su dobivali - brojeve. Trebalo je novih dvadesetak godina da se kompleks odvoji od neesencijalnih tvari kao što su PABA, holin i inozitol.

Vitamini B kompleksa topivi su u vodi, prema tome njihova apsorpcija odvija se na sasvim drukčiji način od skupine ADEK vitamina. U pravilu se ne prodaju pojedinačno nego upravo kao kompleks ili u multivitaminskim preparatima.

 Nada za dementne bolesnike

Za vitamine B skupine se već dugo zna da imaju ključnu ulogu u našem metabolizmu, nervnom sistemu, stvaranju energije i zaštiti od anemije.

S obzirom na to da vitamini B skupine imaju bitnu ulogu u funkcioniranju nervnog sistema i sintezi DNK, nimalo ne iznenađuje kako uzimanje dodataka prehrani s vitaminimina B skupine može pomoći u zaštiti od Alzheimerove bolesti, tvrde stručnjaci.

Aminokiselina homocistein povezana je s kognitivnim oštećenjem i smanjenjem mozga koje povezujemo s bolestima kao što je Alzheimerova bolest.

Nedavno je istraživanje stručnjaka Sveučilišta Oxford pokazalo kako je visok nivo folne kiseline, vitamina B-6, B-9 i B-12 smanjila nivo homocisteina u krvi te nadalje smanjila smanjenje mozga za čak 90 posto, i to onih područja koja najčešće zahvaća Alzheimerova bolest.

Iako su ovi rezultati tek preliminarni i potrebno je provesti daljnja istraživanja, pružaju nadu za jednostavniju intervenciju kada su u pitanju dementni pacijenti.

 Koji su prirodni izvori vitamina B skupine?

U svako doba možete posegnuti za bogatim izvorima vitamina B skupine. Riječ je o namirnicama bogatim proteinima, kao što su riba, meso (pogotovo perad), jaja i mliječni proizvodi.

Birajte zeleno lisnato povrće, mahunarke i grašak. A evo i kraćeg popisa namirnica koje se još preporučuju: badem, banana, brokol, dinja, iznutrice, integralne žitarice, kikiriki, krompir, kukuruz, orasi, paprika...

 Šta je to Alzheimerova bolest?

Alzheimerova bolest je teška, neizlječiva, degenerativna bolest mozga koja može uzrokovati smrt. Svojim napredovanjem dovodi do senilnosti, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika.

Alzheimerova bolest i ostali oblici demencije pogađaju oko 24 miliona ljudi u svijetu, a hrvatski stručnjaci procjenjuju da imaju oko 80.000 oboljelih. Procjena za BiH nema.

Postupak dijagnoze Alzheimerove bolesti je izrazito kompliciran i uključuje mnoge psihološke i fiziološke pretrage. Najčešće se javlja u petom i šestom desetljeću života, napreduje brzo i otprilike u pet godina nakon prvih simptoma dolazi do teške demencije.

NA VRH

Podijeli članak na