LIPA

Smiruje živce, olakšava disanje

Kad popijete lipov čaj, kažu legende, toplota sunca vam ulazi u tijelo

Dobra za smanjenje visokog krvnog pritiska. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

10.12.2018

Zraci sunca su utkani u cvijet lipe, kaže legenda. Kada neko popije lipov čaj, toplota sunca mu ulazi u organizam, izaziva znojenje i oslobađa tijelo groznice.  

Osim ove ljekovite osobine lipa se u narodnoj medicini koristi i za mnoge druge zdravstvene tegobe pa čak i protiv anksioznosti i nervoze.

U našim krajevima rastu bijela (Tilia tomentosa) i crna ili velikolisna lipa (Tilia grandifolia). Obje cvjetaju u junu, crna malo prije bijele. U cvijetu i u listu ima vitamina C.

Za lijek se beru cvjetovi u vrijeme kada se otvore i prije nego što ostare i promijene boju. Precvjetala lipa nema nikakve vrijednosti. Lipa se suši u hladu, na prozračnom mjestu, najbolje na tavanu. Cvjetovi sušenjem moraju zadržati svoju prirodnu boju i prijatan miris.

 Za znojenje i grgljanje

Cvijet lipe se tradicionalno koristi kod prehlada, gripa i drugih infektivnih oboljenja disajnih puteva praćenih groznicom, gdje je poželjno pojačano znojenje. Čest je sastojak čajnih mješavina za ublažavanje kašlja, za znojenje i za grgljanje.

Lipov cvijet je blagog i prijatnog mirisa, sladunjavog i pomalo oporog ukusa. U njemu ima sluzi, tanina, etarskog ulja, heterozida, šećera, gume, voska, žute boje, manitola i tartarata.

U svježem cvijetu ima etarskog ulja, nosilac mirisa lipovog ulja je alkohol farnezol. U osušenom cvijetu ima vrlo malo etarskog ulja. Tanina najviše ima u priperku, on daje oporost čaju od lipe.

I lipov list sadrži sluzi i ostale sastojke koji se nalaze u cvijetu pa se ponekad mogu upotrijebiti u istu svrhu. I lipova kora ima mnogo sluzi.

Ekstrakti lipe su sastojci nekih fitopreparata koji se preporučuju za smirivanje suhog kašlja, za umirenje i kod tegoba urinarnog trakta. U narodnoj medicini se lipa koristi i kao prijatan napitak, za poboljšanje izlučivanja mokraće iz organizma, kao blago sredstvo protiv grčeva i za umirenje. Koristi se i za izradu kozmetičkih preparata.

 Ljekovito djelovanje

Neki podaci ukazuju i na to da je dobra za smanjenje visokog krvnog pritiska. Zbog visokog sadržaja sluzi, koja oblaže sluzokožu disajnih organa i sprečava nadražaj, cvast lipe se često koristi i za umirenje intenzivnog kašlja.

Eksperimentalno je potvrđeno i antimikrobno djelovanje njenih vodenih i etanolnih ekstrakata, kao i sedativni i anksiolitički efekat.

Istraživanja su potvrdila da čaj od lipovog cvijeta pomaže onima koji imaju blage probleme sa bešikom, uznemiren stomak ili dispepsiju (loše varenje), kao i gastrokardiološki sindrom (prekomjerna količina gasova dovodi do toga da želudac pritiska donji dio srca).

Topao čaj od lipe pomaže imunom sistemu da se izbori protiv infekcije. Različiti dijelovi lipe se koriste u ljekovite svrhe - cvijet protiv prehlade, kašlja, bronhitisa, infektivnih bolesti, glavobolje (posebno migrene), kao diuretik (povećava proizvodnju urina), da smanji spazam i kao sedativ, čaj od lista za probleme sa crijevima, obloge za čireve, a kora u slučaju problema sa bešikom i protiv celulita.

 Nektar kraljeva

Čaj od lipovog cvijeta je od davnina poznat kao „nektar kraljeva", što zbog slatkog ukusa, što kao lijek. Čaj od cvijeta lipe efikasan je u borbi protiv nesanice jer opušta.

Čaj se može dodati u vodu za kupanje i napraviti kupka za opuštanje prije odlaska na spavanje. Cvjetovi lipe sadrže flavonoide koji djeluju na znojne žlijezde i podstiču znojenje, ali se ne preporučuje pacijentima koji boluju do srčanih bolesti.

Čaj od lipe podstiče cirkulaciju, pomaže varenje, efikasan je za izbacivanje sluzi, olakšava menstrualne bolove i pospješuje apetit. Brojna istraživanja su pokazala da pomaže i kod bolova u stomaku izazvanih gasovima.

Pravi se jednostavno: jednu kašičicu cvjetova prelijte šoljom ključale vode, sačekajte 10 minuta i procijedite.

U prevenciji lipov čaj djeluje povoljno protiv arterioskleroze, upale vena, angine pektoris i infarkta. Pije se povremeno i umjereno, a najbolji je čaj od rane ili krupnolisne lipe.

Protiv nazeba

Pomiješajte po 25 g cvijeta lipe, zove i kamilice, 15 g biljke pomoćnice i 10 g bijele saponarije, pa 3 kašike smjese poparite sa 1/2 l ključale vode, poklopite i poslije jedan sat pijte što toplije tokom dana.

 Zaustavite proljev

Pomiješajte po 30 g cvijeta lipe i kamilice i po 10 g petrovca, ružinog cvijeta, šipurka i podubice. Tri kašike ove mješavine prelijte sa 1/2 l vrele vode, poklopite i poslije jedan sat pijte.

 Ublažite opekotine

Poparite u jedan litar vrele vode 100 g cvijeta ili lista lipe, ostavite poklopljeno tri sata, procijedite, napravite obloge i stavite na povrijeđeno mjesto.

Kupka za bebe

U jedan litar provrele vode dodajte tri šake cvjetova lipe i kuhajte na tihoj vatri dvije-tri minute. Procijedite i sipajte u kadu sa vodom prije kupanja. Ova kupka smiruje bebe i djecu i pomaže da lakše usnu.

 Oslobodite se celulita

Pomiješajte po dva prstohvata kopra, pirevine i lipe pa kuhajte 10 minuta u 0,5 l vode, zatim procijedite i pijte tokom dana.

 Ojačajte imunitet

Pomiješajte po 25 g šipka i cvjetova lipe i po 15 g narančine kore i cvjetova zove, pa tri kašike mješavine prelijte sa pola litra proključale vode. U poklopljenoj posudi neka odstoji 10 minuta, a potom procijedite. Pijte 2-3 šolje zagrijanog čaja dnevno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.