ISTRAŽIVANJA

Skidanje kilograma može uništiti ljubavni život

Studija je dokazala da su promjene u životnom stilu jednog partnera utjecale na dinamiku para

Nekad partneri nisu jednako spremni na promjene. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

11.12.2018

Iako se nerijetko spominje da bi skidanje kilograma moglo poboljšati ljubavni život, nova studija sugerira da bi istina mogla biti drugačija. Studija koju su proveli naučnici univerziteta u Sjevernoj Karolini i Teksasu utvrdila je da postoji i tamna strana gubitka kilograma ako oba partnera nisu jednako spremna za promjenu životnog stila.

Problem nastaje kada partner koji je uspio smršavjeti počne tjerati drugog partnera da napravi isto. Događa se da partneri gube interes za seks, pa čak i sabotiraju dijetu partnera nezdravom hranom, i to sve da bi spriječili da se partner, kao i veza, promijene.

U studiji je učestvovao 21 par, a istraživači su otkrili da je u slučajevima u kojima su oba partnera bila otvorena prema zdravijem načinu života njihova veza postala bolja, emocionalno i seksualno. No, u nekim slučajevima je gubljenje kilograma izazvalo probleme u vezi.

Studija je dokazala da su promjene u životnom stilu jednog partnera utjecale na dinamiku para. Kada su oba partnera bila otvorena prema promjenama i podržavali jedno drugo, dijeta ih je zbližavala, ali ako je jedan od partnera odbijao zdrave promjene u načinu života i nije podržavao partnera u skidanju kilograma, veza je patila, zaključeno je u studiji.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.