NAŠA TEMA

Loše strane popularnih dijeta

Neke dijete niti jedan razuman dijetetičar nutricionista niti ljekar neće prepisati, kaže Marković - Dolazi do povećanja uree i kreatinina, povećanja skrivenih masti, kao i povećanja LDL holesterola

Većina žena, barem jednom, bila na dijeti. Ilustracija

Piše: Zijada Karić

9.12.2018

Svaka žena je, bar jednom u životu, da bi tijelo dovela do savršenstva, bila na dijeti. Međutim, većina njih nije upoznata da dijete ponekad mogu imati i lošu stranu. Nutricionisti i ljekari saglasni su da je oprez neophodan jer neke od dijeta mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

- „Čudotvorne dijete“ postale su omiljeni prodajni artikl od tzv. prodavača mršavljenja, koji nude jednostavna rješenja za najkompliciraniju i najkompleksniju bolest - gojaznost ili pretilost. Dijete i nadriliječenje kojekakvim preparatima koji se nude na tržištu su „prodavanje magle“ od nestručnih osoba s teškim posljedicama po zdravlje - rekla je Inga Marković, nutricionista dijetetičar u bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju.

Ugroženi bubrezi

* Atkinsonova visokoproteinska dijeta zahtijeva potpuno izbacivanje namirnica sa ugljikohidratima, pod pretpostavkom da će tijelo, kada mu nedostaje ugljikohidrata, trošiti masti i tako reducirati težinu. Opasnost koju nosi ova dijeta i dijete koje se na njoj baziraju je prvenstveno ugroženost bubrega velikom količinom proteina.

- Dolazi do povećanja uree i kreatinina, povećanja skrivenih masti, kao i povećanje LDL holesterola. Takvu dijetu niti jedan razuman dijetetičar nutricionista niti ljekar neće prepisati, dok špekulanti upravo ovakvu dijetu preporučuju. Ona je u potpunoj suprotnosti sa svim načelima medicinske nutritivne terapije i nema medicinsku opravdanost jer uzrokuje ketozu - kazala je Marković.

Ketoza je stanje koje karakterizira povišena koncentracija ketonskih tijela do čega dolazi kada jetra, zbog nedostatka ugljikohidrata kao osnovnih izvora energije, za potrebe organizma koristi masti pretvarajući ih u masne kiseline i ketonska tijela. Ketogena dijeta pripada ovim dijetama i jedino je svoju opravdanost našla u liječenju epileptičnih napada kod djece, ali pod strogom kontrolom neurologa. Ona sadrži dosta masti i proteina, a samo 20 posto ugljikohidrata deficitarno je vitaminom C i kalcijem, te stvara mnogo urične kiseline.


Marković: Omiljeni prodajni artikl. Arhiva

- Kristali urične kiseline se talože u tubulama bubrega, što dovodi do akutne i hronične nefropatije. Ona sadrži i dosta holesterola pa je u svim zemljama napuštena njena primjena. Brzi gubitak kilograma kod ove dijete vezan je za veliki gubitak vode koju vezuje glikogen izlučen iz jetre kao pomoć organizmu da nadoknadi nedostatak glukoze jer se ne unose ugljikohidrati koji su njen izvor. Ova dijeta uvodi organizam u deficit te je neučinkovita, nije je moguće dugotrajno provoditi i povrat izgubljene tjelesne težine je neminovan. Kembridž-dijeta izgladnjuje i vrlo je opasna za sve, a pogotovo za kardiovaskularne bolesnike, djecu, starije osobe, kao i sve osobe s bilo kakvim zdravstvenim problemom – navodi Marković.

Medicinska opravdanost

* Kombinirane dijete, tzv. fit for life, zasnivaju se na tome da se u jednom obroku ne smiju miješati proteini i ugljikohidrati, ali ni razne vrste proteina u isto vrijeme, pa se konzumacija u jednom obroku mesa i sira ili jaja i sira zabranjuje. Postoje različite hipoteze ove dijete, ali ne postoji medicinska opravdanost.

* Dijete algama te lecitin, ocat, vitamin B6 dijete temelje se na unosu tablete koja ove materije sadži. Takve dijete se ne preporučuju, kao ni zen-makrobiotična dijeta, čiji su zadnji stepeni opasni po život. Ovdje spada i nulta dijeta, pri kojoj se konzumira samo voda cijelog dana i ništa se ne jede, kao i mjesečeva dijeta te dijete sa raznim čajevima...

* Dijeta po krvnim grupama, kaže Marković, još je jedna u nizu pomodarskih dijeta s nemedicinskom opravdanošću. Krvnu grupu određuje prisustvo ili odsustvo određenih markera ili antigena na površini crvenih krvnih ćelija i apsolutno nemaju nikakve veze s prehranom. Krvna grupa je određena nasljedstvom i ne može određivati odgovara li nam neka hrana ili ne. Također, masaže koji neki preporučuju za skidanje kilograma nisu učinkovite jer skidaju kilograme, ali samo maseru.

Ozbiljnost problema

Osoba koja ima problema s tjelesnom masom, kaže Marković, mora biti svjesna ozbiljnosti svog problema i da se dobro informira na koji način i kome se obratiti da ne bi dodatno ugrozila zdravlje koje je i ovako narušeno viškom kilograma, jer je onda liječenje još teže i kompliciranije.

Jednom mjesečno

Dijete s voćnim sokovima ili smuti dijete, gdje spadaju grejpfrut dijeta, fruktozna dijeta te dijeta sa voćnim sokovima, preporučuju se, eventualno, jednom mjesečno jer njihova primjena dovodi do pada krvnog pritiska uz vrtoglavicu, glavobolju i osjećaj umora. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.