ORDINACIJA

Operativni zahvat na muškim grudima moguć u lokalnoj anesteziji

Prava ginekomastija je praćena povećanjem žljezdanog tkiva dojke koje je veće od 1,5 cm u prečniku i tvrde je konzistencije

Najčešći uzrok promjene je odnos testosterona i estrogena. Ilustracija

Piše: Dr. Danijela Crnogorac

8.12.2018

Ginekomastija predstavlja povećanje muških grudi koje nastaje kao rezultat mnogih faktora. Najčešće se javlja kao rezultat neizbalansiranosti nivoa hormona testosterona i estrogena. Zbog toga se pojavljuje u periodu puberteta, u srednjim godinama i nakon 50. godine. Može nastati i kao nuspojava uzimanja steroida koji utječu na nivo hormona. Jedan od trojice muškaraca mlađih od 40 godina ima problem s ginekomastijom.

Odnos hormona

Ginekomastija može biti jednostrana ili obostrana. Fiziološka ginekomastija se javlja u neonatalnom periodu (u toku prva 3 mjeseca života, kada estrogeni majke prolaze kroz placentu do ploda). Adolescentna nastaje oko 14. godine zbog povećanog odnosa estrogen-progesteron. Regresija se javlja u toku 2 godine, a 25 posto slučajeva se zadržava i poslije puberteta.

Čak 60 posto muškaraca u adolescenciji ima ginekomastiju, tj. uvećane muške grudi. Ako taj poremećaj traje duže od 2 godine, pod uvjetom da se i endokrinološki poremećaji isključe, on ostaje. Tada je operacija jedino rješenje.

Prava ginekomastija je praćena povećanjem žljezdanog tkiva dojke koje je veće od 1,5 cm u prečniku i tvrde je konzistencije. Kao rezultat genetike neki muškarci imaju višak masnih ćelija na određenim dijelovima tijela (bokovi, stomak), pa i na grudima. Tijelo nema prostora da sve to pohrani. Tako nastaje lažna ginekomastija koju treba razlikovati od prave.


Dr. Danijela Crnogorac. Arhiva

Pojedina oboljenja koja nastaju zbog poremećaja u strukturi hromozoma praćena su ginekomastijom. Tumori testisa mogu biti praćeni ginekomastijom, kao i poremećaj aktivnosti enzima koji pretvara testosteron u estrogen. Povećana aktivnost štitaste žlijezde može biti praćena ginekomastijom. Lijekovi koji dovode do ginekomastije (djeluju kao estrogeni, a to su preparati digitalisa koje uzimaju srčani bolesnici), lijekovi koji sprečavaju sintezu testosterona ili njegovo stvaranje. Mnoge sistemske bolesti (ciroza jetre, uremija) su, također, uzroci nastanka. Na rast muških dojki utječu i vanjski faktori (upotreba alkohola u većim količinama i droge - marihuana na prvom mjestu).

Osobe s ginekomastijom ponekad imaju bolove. Zbog otečenog tkiva žlijezda dojke poprimaju oblik koji liči na ženske dojke s uvećanim bradavicama. Pojavu žljezdanog tkiva u muškim dojkama je potrebno ispitati jer postoji mogućnost da se radi o nekoj bolesti. Uvećane dojke su nekad simptomi endokrinih poremećaja, tumora, ciroze jetre. U faktore rizika spada uzimanje određenih lijekova, steroida, alkohola i droga.

Kada muškarac ima ginekomastiju, a uzrok je nejasan, treba uraditi laboratorijske analize i ultrazvuk promjene. Prije operacije potrebni su pregled endokrinologa, analiza hormona (spolnih hormona), laboratorijske pretrage. Potom je neophodno uraditi ultrazvuk i pregled urologa.

Višak kože

U zavisnosti od toga je li uzrok postojanje masnog ili žljezdanog tkiva, radi se liposukcija ili hirurško uklanjanje žljezdanog tkiva. Slučajevi ginekomastije, gdje prevladava masno tkivo, korigira se liposukcijom. Kod slučajeva kombinirane deformacije primjenjuje se kombinirana tehnika. Prilikom hirurškog odstranjenja žljezdanog tkiva rez je na granici kože i bradavice (areole). Ako se radi o većoj količini masti i većem volumenu žlijezde, kao i o višku kože, rez se širi izvan granice bradavice.

Operativni zahvat može se raditi i u lokalnoj anesteziji, gdje pacijent nakon procedure ide kući.

Kada je u pitanju ginekomastija I i II, pa čak i III i IV stepena, ako je u pitanju lažna ginekomastija, može se korigirati liposukcijom, a kada je u pitanju prava ginekomastija, radi se hirurško odstranjenje žlijezde. Odstranjeno žljezdano tkivo se obavezno pošalje na patohistološku analizu.

Brz oporavak

Često operativni zahvat radimo u light anesteziji, gdje se kombinira analgosedacija i lokalna anestezija i pacijent nakon 2 do 3 sata ide kući. U 50 posto slučajeva radimo na ovaj način, a 50 posto u općoj endotrahealnoj anesteziji. Nakon nekoliko dana pacijent se vraća normalnim aktivnostima. Umjesto konaca, stavljamo specijalne trakice (steri stripovi). Efekt operacije je odmah vidljiv, ali definitivan izgled dojki, bez otoka, može se vidjeti nakon nekoliko sedmica.

Ne može se spriječiti

Prije zahvata potrebno je uraditi pregled kod endokrinologa da bi se izbjegli neki drugi oblici bujanja tkiva grudi. Pravu ginekomastiju treba razlikovati od drugih promjena i tumora, koji su bolni. Također, treba je razlikovati od rasta grudi osoba koje su gojazne. Problem uvećanih muških grudi koji nastaje zbog viška žljezdanog ili masnog tkiva ili kombinacijom ne može se spriječiti, ali se može uspješno riješiti.

Rizik od karcinoma

Samo jedan posto svih slučajeva karcinoma dojke čine slučajevi zabilježeni kod muškaraca. Karcinom se obično javlja na jednoj strani, kao zadebljan čvorić, izazivajući pojavu rupica na koži, povlačenje bradavice i povećanje limfnih čvorova pazuha. Muškarci s ginekomastijom imaju pet puta veći rizik od nastanka karcinoma u odnosu na muškarce koji nemaju ovaj problem. Ginekomastija sama po sebi nije pretkancerozna, ali promjene hormona (skok nivoa estrogena i pad nivoa androgena) koje izazivaju ginekomastiju povećavaju rizik od karcinoma dojke.


quote
<p>Čak 60 posto muškaraca u adolescenciji ima ginekomastiju, tj. uvećane muške grudi</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.