KORISNO Donosi tijelu mnoge blagodati

Hladan tuš za dobro zdravlje

Naizmjeničnim tuširanjem toplom pa hladnom vodom poboljšava se cirkulacija koja je važna za zdravlje

"Zdravlje u kući"
05.12.2018 17:16

Zdravija koža i kosa

Foto: Ilustracija

Tuširanje hladnom vodom donosi tijelu mnoge blagodati. To je specifičan vid hidroterapije koji je ranije, kada lijekovi nisu bili tako pristupačni, korišćen i kao terapija. Evo šta sve hladna voda čini organizmu.  

* Bolji krvotok - naizmjeničnim tuširanjem toplom pa hladnom vodom poboljšava se cirkulacija koja je važna za zdravlje. Naizmjeničnim sužavanjem i širenjem krvnih sudova sprečava se hipertenzija, pojava proširenih vena, ali i ateroskleroza.

* Mršavljenje - hladna voda ubrzava metabolizam i podstiče sagorijevanje masnih ćelija. Na ovaj način, osim što se lakše mršavi, omogućava se i lakši oporavak mišićnih tkiva.

* Bolji rad limfotoka - za dobar protok limfe koja je važna za eliminaciju otpadnih materija iz ćelija, neophodna je kontrakcija mišića. A upravo tuširanje hladnom vodom dovodi do kontrakcija cijelog tijela. Uz pomoć hladnog tuširanja uklanja se i limfedem u nogama i zglobovima, koji je, inače, pokazatelj slabe cirkulacije.

* Zdravija koža i kosa - dok topla voda isušuje kožu, hladna zateže i kožu i pore, a podstiče i sjaj kose. Osim toga, pomaže detoksikaciji, kao i nestanku akni.

* Jači imunitet - uz hladan tuš manja je vjerovatnoća za prehladu i gripu, ali i za neke druge bolesti. Hladna voda povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i na taj način jača imunitet organizma.

* Ublažava depresiju - hladna voda podstiče takozvanu "plavu tačku" u mozgu, odnosno utiče na veće stvaranje noradrenalina. A upravo ovaj hormon ublažava depresiju.

* Dublje disanje - zbog hladne vode dolazi do dubljeg disanja koje je, inače, važno za prevazilaženje stresa, šoka i vazokonstrikcije, odnosno suženja krvnih sudova. Istovremeno, dublje disanje ubrzava oporavak usljed iscrpljenosti, a olakšava i hroničnu opstruktivnu bolest pluća, karakterističnu za pušače.

NA VRH