KOŽA

Pokušajte izbjeći crvenilo u licu

Pametnim životnim navikama moguće je pod kontrolom držati rozaceju, bez obzira na činjenicu da je riječ o hroničnoj bolesti

Riječ je o hroničnoj bolesti. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

5.12.2018

Nasrtaji rozaceje mogu uvelike utjecati na kvalitet života osoba koje su njome pogođene. Iako je njihovo stanje hronično, što znači da nema lijeka, postoje određeni koraci koji se mogu poduzeti kako bi se nasrtaji spriječili ili pak ublažili. 

Rozaceja je hronična kožna bolest lica koju karakteriziraju upale. Manifestira se crvenilom lica koje podsjeća na opekline od sunca, uglavnom na čelu, obrazima, nosu i bradi, tzv. T-zoni.

Ponekad se mogu pojaviti i čvorići (papule) crvenkaste boje koji povremeno izbijaju, a katkada se ti čvorići ispune gnojem (pustula). S obzirom na to da za rozaceju nema lijeka, jer je riječ o hroničnoj bolesti, ona se može držati pod kontrolom izbjegavanjem okidača, prilagođavanjem prehrane i stila života.

Izbjegavajte sunce

Prema istraživanju američke Nacionalne udruge rozaceje, izloženost suncu je najčešći okidač rozaceje kod čak 81 posto pacijenata. S toplijim vremenom postajemo sve svjesniji ovog problema, iako stručnjaci (ponekad bezuspješno) upozoravaju kako je potrebno nanositi kreme sa zaštitnim faktorom tokom cijele godine, a ne samo za lijepog vremena u proljetnim i ljetnim mjesecima.

Obavezno na lice nanesite kremu za sunčanje prikladnu za osjetljivu kožu s visokim UVA i UVB faktorom (najmanje 30). Lice čuvajte u sjeni kape ili šešira.

 Vrijeme

Topli dani, visoki postotak vlage u zraku, ali i hladno vrijeme te vjetar mogu pogoršati simptome rozaceje i naglasiti crvenilo lica. Od pomoći vam može biti pametno ponašanje: ljeti ne izlazite iz kuće ako to nije nužno, boravite u ohlađenim prostorima i pijte hladnu vodu (ne prehladnu).

S druge strane, zimi lice prekrijte šalom ili skijaškom maskom, a više njege posvetite hidrataciji kože.

 Prehrana

Iako nema pravila i neke osobe mogu negativno reagirati na određene namirnice, dok će druge na istu hranu ostati ravnodušne, začinjena hrana, alkohol i topli napitci poput čaja i kave mogu djelovati kao okidači rozaceje.

Dermatolozi savjetuju vođenje dnevnika prehrane i paralelno praćenje simptoma kako biste tačno znali nakon kojih namirnica vaše lice burno reagira.

 Budite umjereni s tjelesnom aktivnošću

Kod nekih oboljelih rozaceja se može razbuktati nakon intenzivne tjelesne aktivnosti. To ne mora nužno značiti da biste se trebali odreći sporta i rekreacije u potpunosti - samo trebate stati na loptu i smanjiti intenzitet vježbanja. Na taj ćete način ostati u formi i izbjeći ovaj okidač rozaceje.

 Stres naš svagdašnji

Nije tajna da se naši osjećaji mogu lako pročitati na licu, a za oboljele od rozaceje ovo je time istinitije. Psihološki stres poznati je okidač rozaceje, što je iskusio svaki učenik ili student pred ispit.

Duboko dišite kada se nađete u stresnoj situaciji, naučite tehnike opuštanja, meditirajte i pronađite neki vid opuštanja koji vam odgovara. Odvojite neko vrijeme u danu samo za sebe i posvetite se svom unutarnjem miru: čitajte, slušajte muziku, smijte se s djecom, prošetajte parkom, skuhajte nešto novo...

Kozmetika

Svakodnevna rutina čišćenja lica i kozmetički proizvodi koje koristite mogu vam uvelike odmagati.

Izbjegavajte agresivne proizvode koji povećavaju crvenilo lice. Vaša kozmetička linija je ona namijenjena osjetljivoj koži lica sklonoj upalama i ne bi trebala uključivati sapune i abrazivne pilinge.

Lice umivajte mlakom ili hladnom (ne opet prehladnom) vodom - nipošto toplom jer će ona samo pogoršati crvenilo.

Izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol, nanu, eukaliptusovo ulje, ulje klinčića i mirise.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.