SAVJETI

Jelo ohladiti prije odlaganja

U kvarljivoj hrani bakterije koje uzrokuju bolest, mogu se razviti za dva sata, osim ako se hrana odmah ne stavi u frižider

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

5.12.2018

Mnogi su uvjereni da je hranu prije odlaganja u frižider najbolje ohladiti. No, ostavljanje tople hrane na sobnoj temperaturi zapravo je poziv za bakterije. 

U kvarljivoj hrani bakterije koje uzrokuju bolest, mogu se razviti za dva sata, osim ako se hrana odmah ne stavi u frižider.

Ipak, tek skuhana, vruća hrana ne smije odmah u frižider, jer otpuštajući toplotu, smanjuje temperaturu u frižideru i time ugrožava drugu hranu. 

Stoga je preporučljivo da se ona prvo ohladi do temperature koja neće ugroziti druge namirnice u frižideru, a idealno bi bilo u što kraćem roku tako što bi prije odlaganja u frižider stajala na nekom hladnijem mjestu u stanu ili kući.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.