TIJELO

Bolest se može vidjeti i u očima

Prilikom posjete očnom liječniku ponekad se dogodi da on, umjesto pogoršanja dioptrije, ustanovi neku drugu bolest

Neki se oblici karcinoma mogu prepoznati u pozadini oka. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

4.12.2018

Teško je medicinski neobrazovanoj osobi povjerovati da je moguća i situacija u kojoj će nekoj pacijentici oftalmolog predložiti da pođe na neku drugu vrstu pregleda kod sasvim drugog specijaliste.  

A to je stvarno moguće. Jer, neki se oblici karcinoma mogu prepoznati u pozadini oka, naime, tu je moguće prepoznati metastaze u težim oblicima raka. Tada oftalmolog zna da je toj osobi ostalo tek pet-šest mjeseci života.

Dakle, oftalmolog može prepoznati neke bolesti već na osnovu pregleda očiju. U te bolesti prije svih spadaju dijabetes, multipla skleroza, visoki krvni pritisak, reuma ili bolesti jetre.

Žućkasta boja u očima može često biti znak nekog internističkog oboljenja. Često je riječ o bolestima jetre, bilo da se radi o akutnom ili hroničnom hepatitisu. U svakom slučaju, što se prije otkrije, utoliko se lakše može i liječiti.

Ne samo kratkovidost

Naravno da će paciijent u prvom trenutku biti iznenađen takvim postupkom i prijedlogom očnog liječnika. Pogotovo ako je riječ o dijabetesu. A upravo šećerna bolest na očima ostavlja vidni trag. Riječ je popuštanju vidnog tkiva kao i o sitnim krvarenjima mrežnjače.

To je moguće zato što se prilikom pregleda zjenice oka mogu proširiti i do 60 puta što liječnicima omogućava detaljnu sliku stanja vida i očiju.

Kada je riječ o dijabetičkoj rinopatiji, ona nastaje usljed visokog nivoa šećera u krvi što opet uzrokuje oštećenje mrežnjače. To može dovesti i do sljepila.

 Autoimune bolesti

Oftalmolozi mogu dijagnosticirati i neke autoimune bolesti, kao što je na primjer multipla skleroza (MS). Riječ je o neurodegenerativnom oboljenju, bolesti koja „napada" bijelu masu centralnog nervnog sistema.

Multipla skleroza pogađa produžetke ćelija neurona na kojima pojedini dijelovi mijelinskog omotača reagiraju upalama i tako propadaju. To može dovesti do nepokretnosti.

Često je pogođen jedan određeni živac u mozgu koji je odgovoran za pokretljivost očiju. To znači da pacijenti mogu, umjesto jedne, odjednom vidjeti dvije slike, a smanjuje se i oštrina vida.

Oftalmolozi mogu prepoznati i reumatska oboljenja. Promjene primjećuju i sami pacijenti. Tipični simptomi su, recimo, da imate utisak kao da je sve što vidite u magli. Do tog fenomena dovodi upala prednjih očnih živaca.

I bolesti jetre i štitne žlijezde također se mogu ustanoviti pregledoma očiju. Na primjer Bazedovljeva bolest (autoimuna bolest štitne žlijezde) pa čak i „Morbus Vilson" (poremećaj prilikom razmjene materije u organizmu, odnosno tu dolazi do nagomilavanja bakra u tkivima).

Ovaj posljednji poremećaj u očima se prepoznaje preko takozvanog Kajzer Flajšerovog prstena. To je prsten smeđe boje na obodu rožnjače, a formira se upravo zbog nagomilavanja bakra u tkivu. U tom slučaju, pacijent mora hitno na pregled kod interniste.

 Više od mjerenja dioptrije

Tokom studija, studenti koji žele da se specijalizirati iz oftalmologije, slušaju i predavanja o temi „Oči i opšta oboljenja" na kojima upravo mogu dobiti uvid u povezanost stanja očiju i opšteg stanja organizma. Ta predavanja pokazuju upravo činjenicu da se oftalmolozi ne bave samo očima već i drugim oboljenjima.

Upravo zato je u medicini važna saradnja liječnika raznih specijalnosti. Na primjer, ako je riječ o tumoru na mozgu, postoji toliko pitanja na koja se može odgovoriti samo pregledom očiju: Događa li se da pacijent povremeno potpuno gubi vid? Mora li se napraviti pregled vidnog polja? Postoji li već oslabljenje očnih živaca?

Drugim riječima, pregled kod oftalmologa u svakom slučaju može biti od mnogo veće važnosti od samog mjerenja dioptrije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.