ISTRAŽIVANJA

Kako se stvara pamćenje

Intenzivna proizvodnja neurona u prvim godinama života razlog je zbog čega se teško prisjećamo stvari iz najranijeg djetinjstva

Postoji direktna veza između neurogeneze i formiranja pamćenja. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

4.12.2018

Intenzivna proizvodnja neurona u prvim godinama života razlog je zbog čega se teško prisjećamo stvari iz najranijeg djetinjstva, saopštili su kanadski istraživači. Formiranje novih moždanih ćelija povećava kapacitet za učenje, ali istovremeno briše stara sjećanja, navodi se u rezultatima istraživanja predstavljenim u Kanadskom udruženju za neuronauku. 

Prethodna istraživanja pokazala su da mlađa djeca mogu događaje pamtiti kratkoročno, ali se kod njih ne formiraju dugoročna sjećanja. Betina Forster, doktorka iz jedinice za kognitivna neuronaučna istraživanja Gradskog univerziteta u Londonu izjavila je da ovo istraživanje ukazuje na postojanje direktne veze između neurogeneze i formiranja pamćenja. "Ovi rezultati dovode u pitanje pretpostavljenu vezu između verbalnog razvoja i infantilne amnezije, kao i neke psihološke i psihoterapeutske teorije u vezi sa ovom temom" kaže Forsterova. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.