ZDRAVLJE Komplikacije respiratornih infekcija

Zbog prehlade slabi i srce

Ukoliko se tegobe ne povlače nakon tri do četiri dana ili ako dođe do njihovog pogoršanja u smislu otežanog disanja, bola u grudima ili malaksalosti, neophodna je pomoć ljekara

"Zdravlje u kući"
04.12.2018 07:58

Foto: Ilustracija

Prehladu, pa i respiratorne infekcije izazvane virusima, mnogi olako shvataju, a ova stanja mogu biti okidač za mnoge ozbiljne bolesti: razvoj reumatske groznice, pogoršanje alergije, slabljenje srca...

Virusna upala

Prehlada udružena sa slabim imunitetom po pravilu znači pojavu bakterija. One su glavni razlog da se obična virusna upala iskomplicira i da dođe do infekcije uha, hronične upale sinusa, dugotrajnog kašlja, upale pluća.

Respiratorne infekcije, a prije svega gripa, nekoliko puta povećavaju mogućnost da dođe i do slabosti srca.

Ukoliko se tegobe ne povlače nakon tri do četiri dana ili ako dođe do njihovog pogoršanja u smislu otežanog disanja, bola u grudima ili malaksalosti, neophodna je pomoć ljekara.

Znakovi koji ukazuju da je došlo do znatnog oštećenja srca jesu bol u grudima, nepravilan srčani rad, malaksalost, oticanje nogu ili nemogućnost ležanja na ravnom. Jer, ukoliko se ozbiljna upala srčanog mišića ne otkrije na vrijeme i ne liječi na odgovarajući način, dolazi do trajnog oštećenja srca u smislu hronične srčane insuficijencije, pa i smrtnog ishoda.

Bakterijska upala grla se također smatra ozbiljnom komplikacijom prehlade jer uzrokuje pojavu reumatske groznice.

Oštećenje zalistaka

Reumatska groznica zahvata najčešće srčane zaliske i javlja se kod oko tri posto pacijenata koji nisu liječili streptokoknu infekciju grla odgovarajućim antibiotikom. Kod ovih pacijenata može doći do ozbiljnog oštećenja zalistaka koje zahtijeva operativno liječenje i njihovu zamjenu.

Uši i sinusi

Infekcije sinusa, ukoliko se ne prepoznaju i ne liječe, mogu prijeći u hronične upale. Česta posljedica prehlade je i upala uha, koja se najčešće razvija kod djece.

Upala pluća

Upala pluća svrstava se u ozbiljne komplikacije prehlade. Obično do nje dolazi nakon početnog oporavka, kada pacijent iznenada dobije vrlo visoku temperaturu praćenu malaksalošću i kašljem.

Alergija

Treba istaći da virusna infekcija može otvoriti širom vrata već prisutnim alergijama koje se mogu ispoljiti u jačem stepenu, naročito kada je riječ o alergijskom rinitisu i astmi.

Komplikacije

Lijekovi koji se koriste za liječenje respiratornih infekcija, prije svega za skidanje temperature, kao što su acetilsalicilna kiselina i “ibuprofen”, mogu dovesti do povećanja krvnog pritiska, gastritisa ili čak krvarenja u želucu.

Ove komplikacije uglavnom nastaju kod osoba koje su prethodno imale visok krvni pritisak ili probleme sa želucem. Rizik od krvarenja u želucu je povećan ukoliko pacijenti već uzimaju neke od lijekova koji usporavaju zgrušavanje krvi.

Kašalj

Nije rijetkost ni da nakon prehlade zaostane suh, uporan kašalj, koji je posljedica svojevrsne upale glavne dišne cijevi. Naime, u ovakvim slučajevima virus ljušti sluznicu glavne dišne cijevi, tako da nervni završeci koji su odgovorni za započinjanje refleksa kašlja bivaju direktno izloženi struji zraka, a sve to dovodi do upornog kašlja koji može trajati više sedmica.

Tagovi

Prehlada Srce
NA VRH