NEPOZNANICA

I nos osjeća okus jela

Najnovija otkrića pokazuju da postoje vrlo zanimljive stvari vezane za čitav probavni proces za koje vjerovatno ne znate

"Zdravlje u kući"

30.11.2018

Probava nije posebno zabavna tema osim onima koji imaju problema s njom ili stručnjacima koji je proučavaju. No, najnovija otkrića pokazuju da postoje vrlo zanimljive stvari vezane za čitav probavni proces za koje vjerovatno ne znate. Donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica koje će vas zasigurno iznenaditi. 

Koja je uloga nosa

Kada biste mogli odbaciti svoj jezik, primijetili biste da još osjećate okus onoga što jedete. Njuh ima važnu ulogu u kušanju i osjećanju hrane jer naš mozak procesuira mirise hrane koju konzumiramo.

Ako želite doživjeti složenije okuse, poslužite se trikom vinskih znalaca - držite hranu u ustima nešto dulje nego obično i potom izdahnite kroz nos tako da svi okusi prođu kroz unutarnje nosnice. I sami ćete vidjeti da možete osjetiti okuse nosom.

 I uši „jedu"

Naravno, uši ne mogu osjećati okuse, ali svakako pridonose stvaranju slike o okusu u vašem mozgu. To je iznimno važno. Znate li šta vam padne na pamet kad vidite lijepo pečenje?

Vjerovatno odmah pomislite kako je hrskavo. Mozak pamti ta fina iskustva kad ste žvakali hranu, a uho je čulo hrskanje. Upravo zato i uši imaju važnu ulogu u uživanju u hrani.

Ž4 = Vjetrovi nisu tako strašni

Vjeruje se da nadutost i vjetrovi nakon obroka nisu pozitivna stvar. No, najnovija istraživanja pokazuju da takve pojave, naravno, ako nisu pretjerane, zapravo i nisu loša stvar.

Naime, ako se nadutost pojavljuje u maloj količini, a posljedično tome i puštanje vjetrova, to je znak da probava radi svoj posao te da je ne trebate poticati lijekovima.

No, budite oprezni - ako ste napuhnuti nakon svakog obroka, to može biti znak nekih ozbiljnih problema, ali i znak da ste alergični na određenu hranu.

Ž4 = Glad ne povećava količinu pljuvačke u našim ustima

Već se dugo vremena vjeruje da glad u našim ustima povećava proizvodnju pljuvačke. No, to i nije baš tako.

Kako pokazuje harvardsko istraživanje, povećana količina pljuvačke javlja se tek kad počnemo žvakati hranu. Harvardski znanstvenici tokom istraživanja stavili su pred gladne ljude pune tanjure hrane, ali nije uočena povećana proizvodnja pljuvačke u ustima, ali jest kada su počeli jesti.

Ž4 = Pljuvačka kao sredstvo za čišćenje

Priznajte, zasigurno ste barem jednom u životu pokušali skinuti mrlju s odjeće uz pomoć vlastite pljuvačke dok vas niko ne gleda... I to vam je bio pametan potez jer ljudska pljuvačka sadržava enzime koji doista mogu pomoći u čišćenju nekih mrlja. Naravno, za one tvrdokorne trebat će vam snažnija sredstva za čišćenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.