DAROVI PRIRODE

Kraljica cvijeća za glatku kožu

Esencija ruže sadrži visok nivo vitamina C, izbjeljuje kožu i suzbija posljedice poremećaja u pigmentaciji

Obilato se koristi za njegu kože. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

30.11.2018

Ruža, kraljica među cvijećem, čiji je miris opčinjavao žene širom svijeta još od doba Kleopatre, uprkos trnju ima blistavu historiju. U drevnoj Indiji ružina vodica je korišćena za posebne religijske rituale, a u antičkoj Grčkoj i na Istoku pojačavala je ukus egzotičnih deserta, naročito baklave.  

Cijenjena je i u kozmetici, gdje se obilato koristi za njegu kože. Ružino ulje ne samo da je dragocjeno, već i veoma skupo. U zavisnosti od vrste i predjela u kojem su ruže rasle, cijena se kreće od 3 000 do 8 000 eura po kilogramu! Preciznije, potrebne su četiri tone latica da bi se napravio samo jedan kilogram ulja. 

Na cijenu utiče i to što se u ulju nalazi nekoliko stotina važnih sastojaka. Naime, latice sadrže esencijalna ulja, ali i dragocjene lipide koji koži obezbjeđuju vlažnost, zato je ružino ulje idealno za crvenu i iziritiranu kožu. 

Ruža djeluje antiseptično, smiruje kožu, koristi se u industriji parfema, za pravljenje vodica za ispiranje usta, ima je u proizvodima za njegu kose, u osvježivačima prostorija... 

Čim se pojave prve sitne bore, ružino ulje ili ružinu vodicu koristite da biste spiječili isušivanje kože i gubitak elastičnosti. 

 Za obnavljanje kože

Esencija ruže sadrži visok nivo vitamina C, za koji je poznato da izbjeljuje kožu i suzbija posljedice poremećaja u pigmentaciji. Ružino ulje djeluje terapijski i koristite ga da biste smanjili pa i uklonili tragove koje ostavljaju bubuljice i akne. 

Ulje se koristi i u aromaterapiji jer smiruje nerve i otklanja uznemirenost. Malo ulja ubacite u ulje za masažu ili mlijeko koje koristite poslije tuširanja. Mirisni trag koji bude ostao na koži djelovat će kao blagi antidepresiv.

Ulje koje se pravi od sjemenki divlje ruže veoma je bogato trans-retinolskim kiselinama. Ova kiselina važna je za proizvodnju kolagena u koži, dok visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina može učiniti da se ožiljci na koži brže zaliječe. 

Vodica za hidrataciju

Ružina vdica odgovara svim tipovima kože, a naročito se preporučuje za hidrataciju suhe. Dobra je za čišćenje, zatim za smanjenje pora i ublažavanje znakova starenja. 

Kada je koža iziritirana poslije brijanja, možete da je koristite kao "aftershave" sredstvo za smirivanje iziritirane kože. Kada je kupujete, obratite pažnju na ime proizvođača. Ako je proizvedena po tradicionalnoj metodi, bez aditiva, savršena je. 

Naravno, možete je i sami napraviti tako što ćete latice staviti u vodu i činiju držati na suncu nekoliko dana. Ipak, ovako pripremljena vodica ne traje dugo, jer u nju lako dospijevaju bakterije.

 Dobro je znati

* Da biste dobili sredstvo za čišćenje lica pomiješajte 250 ml ružine vode, dvije kašičice glicerina i nekoliko kapi esencijalnog ulja ruže. Redovnom upotrebom smanjit ćete bore.

* Ako nanesete ružinu vodicu na lice i vrat prije šminkanja, šminka će duže trajati a koža imati prirodan sjaj. Vodicu koristite i za skidanje šminke.

* Redovnom upotrebom ružine vodice smanjit ćete tamne krugove oko očiju, ukloniti tragove umora i podmladiti taj dio kože. Uveče natopite vodicom pamučne tufere, stavite ih na oči i nastojte da mirujete. A oči će izgledati svježije.

* Vodicom možete da ispirate kosu. Na svaku šolju vode dodajte dvije kašike vodice i time ispirajte kosu.

* Za slatke snove, na svakih pola šolje vode dodajte 3 kašike ružine vodice. Sadržaj ubacite u bočicu sa raspršivačem i time, prije odlaska na spavanje, naprskajte posteljinu.

* Kada putujete tokom vrelog dana, ponesite ružinu vodicu i naprskajte je po dijelovima kože koji su izloženi suncu i to na svakih sat vremena. Tako ćete spriječiti nastanak opekotina od sunca. 

Osim toga, poslužit će i kao dezinfekciono sredstvo, jer je ustanovljeno da može uništiti neke od bakterija koje doprinose raznim poremećajima na koži.

 Za lice i ruke

* Losion za njegu ruke napravite tako što ćete pomiješati 3 kašike ružine vodice, 3 kašike glicerina, 3 kašike alkohola, po kašiku jabukovog sirćeta i soka od limuna i naranče. Sve dobro promućkajte u boci i koristite za njegu kože ruku.

* Sredstvo za zatezanje kože napravite tako što ćete pomiješati 2 kašike maslinovog ulja sa jednakom količinom ružine vodice i glicerina. Smjesu nanesite na cijelo lice i držite izvjesno vrijeme.

 Vodica za usta

Pomiješajte 100 ml vinskog sirćeta i oko 250 grama svježe ubranih mirisnih latica ruže. Nekoliko minuta ih miješajte, prekrijete i ostavite da odstoje dva dana na toplom mjestu. Potom mješavinu razblažite tako što ćete 1 kašiku pomiješati sa 2 dl vode. Tečnost koristite za ispiranje usta.

Maska i kupka

Ubacite 8 latica u 3-4 kašike vode i ostavite da odstoji 2-3 sata. Potom zdrobite latice u vodi i dodajte 3 kašike meda. Dobro promiješajte i masku nanesite na lice i vrat. Držite 15-30 minuta, pa isperite hladnom vodom. Maska će umiriti kožu lica i ona će postati izrazito mekana.

Ako u kadu ubacite ružine latice i u ovoj kupki ostanete barem 20 minuta, ne samo da ćete se opustiti, već će vam koža cijelog tijela poslije toga biti veoma glatka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.