KORISNO

Bez slezene može se živjeti

Kompletno hirurško odstranjenje slezeine naziva se splenektomija

Najčešće indikacije za splenektomiju su povrede slezene. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

30.11.2018

Uprkos značajnim funkcijama slezene u organizmu, u slučaju povrede ili oboljenja, ona se može hirurški odstraniti uz manje ili nikakve posljedice za dalji život.  

Kompletno hirurško odstranjenje slezeine naziva se splenektomija. Operativna procedura sastoji se od presijecanja veza tj. ligamenata slezene, podvezivanja i presijecanja pripadajućih arterijskih i venskih krvnih sudova i njene ekstrakcije.

Tehnološka dostignuća omogućila su primjenu minimalno invazivnih hirurških procedura i u liječenju oboljenja slezene, tako da se u današnje vrijeme veći broj bolesti slezene može liječiti laparoskopskom splenektomijom.

Laparoskopska splenektomija omogućava pristup bolesnom organu kroz nekoliko manjih rezova kroz koje se uvode optički instrument (laparoskop) i specijalno kreirani hirurški instrumenti pomoću kojih se izvodi odstranjenje slezene.

Ovakvim pristupom izbjegavaju se veliki operativni rez i trauma, a prednosti su između ostalog kraći postoperativni oporavak i brži povratak uobičajenim životnim aktivnostima.

Iako je spomenuto da kompletno odstranjenje slezene nema posljedice na dalji život većine odraslih, potreba za očuvanjem fizioloških uloga ovog organa dovela je do razvoja parcijalne splenektomije, koja podrazumijeva odstranjenje samo jednog oboljelog dijela slezene uz očuvanje zdravog dijela.

Trajanje operacije zavisi od različitih faktora kao što su raniji operativni zahvati u trbuhu i postojanja drugih oboljenja, ali i od tehnike i iskustva hirurga. Otvorena splenektomija prosječno traje oko 90 minuta. Za laparoskopsku splenektomiju treba nešto više vremena.

Najčešće indikacije za splenektomiju su povrede slezene, hematološka (krvna) oboljenja i primarna oboljenja slezene.

Komplikacije splenektomije mogu nastati u toku same operacije, a mogu biti i rane te kasne postoperativne. Najčešća komplikacija u toku operacije je intraabdominalno krvarenje.

U rane postoperativne komplikacije spadaju također krvarenje, gnojna kolekcija u loži slezene, pankreasna fistula, plućne komplikacije u vidu izljeva u lijevoj polovini grudne duplje te infekcija operativne rane. Kao kasna postoperativna komplikacija splenektomije javlja se postsplenektomijska sepsa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.