ORDINACIJA

Ne postoji lijek za limfedem, ali se bolest može kontrolirati

Limfedem se liječi primjenom protokola kompleksne dekongestivne fizikalne terapije

Dr. Sarić: Rana faza. Arhiva

"Zdravlje u kući"

11.12.2018

Specijalista fizikalne i rehabilitacijske medicine, dr. sci. med. prim. Sabina Sarić, koja radi s pacijentima koji boluju od limfedema, objavila je brošure „Živjeti s limfedemom nakon operativnog tretmana karcinoma dojke“ i „Kineziterapija nakon operativnog liječenja karcinoma dojke“.

Dr. Sarić educira žene koje imaju limfedem, uči ih vježbama te tome kako paziti na ruku na kojoj se javlja otok. Osim toga, pomaže Udruženju „Renesansa“ u njihovoj borbi za bolji tretman te joj se dešava da i pacijentice s područja cijele Federacije dolaze kod nje po savjet.

Limfedem je hronična, iscrpljujuća komplikacija mastektomije koja utječe na funkciju ekstremiteta i kvalitet života pacijenata oboljelih od karcinoma dojke. Stoga je liječenje itekako važno za vođenje koliko-toliko normalnog života. Limfedem je uzrokovan uklanjanjem ili oštećenjem limfnih čvorova, što je dio liječenja karcinoma. Nažalost, ne postoji lijek za limfedem, ali se može kontrolirati.

Vidan otok

- Nefunkcionalnost limfnog sistema može biti urođena i tada govorimo o primarnom, kongenitalnom limfedemu, dok je sekundarni limfedem uzrokovan poznatom noksom koja oštećuje limfni sistem. Najčešći sekundarni limfedem je onkološkog porijekla, što znači da se javlja kao neželjeni efekt liječenja različitih karcinoma, kako tkivnih struktura tako i lokalizacija - kaže dr. Sarić.

Simptomi su, dodaje, vidan otok najčešće ekstremiteta, bilo jedne ili obje ruke ili noge, osjećaj težine i nelagode u zahvaćenom ekstremitetu, bolnost, smanjenje obima pokreta pripadajućih zglobova, zadebljala i suha koža, sklona povredama i infekcijama. Dijagnostika se vrši pregledom i mjerenjem obima ekstremiteta, što omogućava procjenu volumena ekstremiteta.

Faza održavanja

- Limfedem se liječi primjenom protokola kompleksne dekongestivne fizikalne terapije. To je dvostepeni protokol koji čini faza aktivnog liječenja koja traje svakodnevno 2 do 4 sedmice, s ciljem potpune eliminacije limfedema ukoliko je to moguće, a, ako to nije moguće, tada je cilj smanjiti otok na najmanju moguću mjeru i staviti limfedem pod kontrolu. Drugu fazu liječenja čini faza održavanja koja traje neograničeno, a u kojoj pacijenti održavaju i optimaliziraju rezultate postignute aktivnom fazom liječenja - rekla je dr. Sarić.

Aktivno učešće pacijenata u obje faze liječenja limfedema ključni je faktor uspjeha liječenja i kontrole ovog hroničnog progresivnog stanja. Efekti liječenja su daleko bolji ukoliko se liječenje primijeni u ranoj fazi bolesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.