NAŠA TEMA

Zašto u FBiH ne postoji centar za liječenje limfedema

Limfedem je teško, hronično, progresivno, dugotrajno i neizlječivo oboljenje - Uzrokovano je blokadom u limfnom sistemu, a koji je važan dio imunološkog i krvožilnog sistema - U RS problem riješen

Adekvatnom fizikalnom terapijom i pomagalima bolest se može držati pod kontrolom. Ilustracija

Piše: Z. KARIĆ

29.11.2018

Pacijentice koje se liječe od karcinoma dojke u Federaciji BiH godinama se pokušavaju izboriti za unapređenje pružanja usluga kompleksne dekongestivne fizikalne terapije limfedema formiranjem centra za njegovo liječenje. Limfedem je teško, hronično, progresivno, dugotrajno i neizlječivo oboljenje. Odnosi se na otekline koje se obično javljaju u jednoj od ruku ili nogu. Ovo oboljenje uzrokovano je blokadom u limfnom sistemu, a koji je važan dio imunološkog i krvožilnog sistema.

Veliki problem

Upravo liječenje limfedema je veliki problem za žene u Federaciji BiH. Naime, kako navodi predsjednica Udruženja žena liječenih od karcinoma dojke „Renesansa“ iz Sarajeva Senka Fejzović, njihov zahtjev je da liječenje limfedema bude na listi Zavoda za zdravstveno osiguranje, kao što je u zemljama u okruženju, pa čak i u Republici Srpskoj.

- Od bezbroj višegodišnjih pokušaja, sastanaka, dopisa, ministrima Kantonalnog ministarstva zdravstva, direktorima JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, sve je ostalo na obećanjima i ništa se konkretno nije dešavalo - kaže Fejzović.

Dodaje kako su godine prošle, a problem nije riješen. Pacijentice još nemaju uslugu, nemaju osnovna saznanja, nemaju fizikalnu terapiju nakon operacije karcinoma dojke. Fejzović ističe da bi centar za limfedem to riješio. Pravovremena edukacija i pružena usluga bi u mnogim slučajevima spriječila i pojavu limfedema.

- Još jedan problem vezan za samo liječenje limfedema je u velikom broju većini pacijentica onemogućio i pokušaj terapije i liječenja. Popratni materijal, kompresivni materijali (zavoji, rukavi), iako su stavljeni na listu, još nemaju određenu cijenu te su na taj način i dalje nedostupni. Ove godine smo odlučili da fokus naših aktivnosti bude osnivanje centra za limfedem - govori Fejzović.


Fejzović: Samo obećanja. Arhiva

U januaru ove godine, kaže, imali su sastanak kod potpredsjednice Federacije BiH dr. Melike Mahmutbegović na kojem su bili i odgovorni za zdravstvo iz Kantona Sarajevo.

- Početkom februara ove godine održan je okrugli sto, gdje smo prisutnima predstavili probleme i mogućnosti rješenja, gdje nam je Edina Stević, u ime Kantonalnog ministarstva zdravstva, potvrdila da se rješavanju problema ozbiljno pristupilo.

Ministrica je obećala da će kompresivni materijali biti na listi ortopedskih pomagala, što je kasnije i usvojeno. Nažalost, nikad nije određena cijena, tako da su pacijenti i dalje prinuđeni kupovati kompresivne materijale - navodi Fejzović.

Poseban odjel

Članice Udruženja „Renesansa“ podržale su projekt za formiranjem centra koji je upućen na desetak adresa - federalna i kantonalna ministarstva, zavode, fondovi... Potvrda primitka, ističe Fejzović, nikad im nije poslana.


Iz Saveza žena oboljelih od raka dojke „Iskra“ iz Banje Luke kažu kako oni u RS nikada nisu imali problema kada je u pitanju liječenje limfedema. Čak su dobili i poseban odjel samo za pacijente s limfedemom u Rehabilitacijskom centru „Dr. Miroslav Zotović“ u Trapistima.

- Kod Fonda RS smo dobili odobrenje za besplatno liječenje i za kompresivni rukav koji pacijentice dobivaju svake godine besplatno, kao i sva ostala pomagala koja su nam potrebna. Ministarstvo zdravlja i Fond RS su imali razumijevanja za naš problem i odmah su nam izašli ususret u rješavanju tog važnog problema. Mi te usluge koristimo već dugi niz godina - kazala je predsjednica "Iskre" Suzana Čavić-Kekić.

Nema više čekanja

Iz Udruženja „Renesansa“ smatraju da ova usluga mora biti dostupna, pravovremena i nadasve kvalitetna za sve onkološke pacijente, za sve one kojima je neophodna.

- Više nema odgađanja i nikakvog opravdanja da pacijenti u Federaciji nemaju mogućnost pravovremene terapije koja za neke znači život. Nije bitno samo preživjeti karcinom već je bitno osigurati i kvalitetan život pacijentica, što limfedem uveliko narušava - ističu u „Renesansi“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.