ORDINACIJA Šta se dešava s kožom u menopauzi

Više bora zbog manjka estrogena

Savremena tehnološka dostignuća, kao što su lasersko liječenje, liječenje frakcioniranim radiovalovima, dermabrazija i ultrazvučno liječenje, imaju izvanredne efekte u prevenciji starenja kože

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić
12.12.2018 07:06

Dolazi do preraspodjele potkožnog masnog tkiva

Foto: Ilustracija

Proces starenja zahvata sve organe, pa tako i najveći - kožu. U menopauzi su zapravo najvidljivije promjene na koži. Osim kože, uočljive su i promjene u kvalitetu kose (ovog puta ne govorim o sijedim vlasima). Razlog su hormonalne promjene koje nastupaju u menopauzi i postepeno slabljenje rada jajnika. To se u prvom redu odnosi na smanjenje nivoa estrogena.

Gubitak tonusa

Kako se nivo estrogena s godinama smanjuje tako dolazi do preraspodjele potkožnog masnog tkiva, što je vidljivo u gubitku volumena kože lica, a posebno na području oko očiju, usnica i obraza. Promjene se događaju na svim nivoima kože: u površnom sloju kože keratinociti se sporije obnavljaju, u unutrašnjosti, dermisu, smanjuje se količina elastičnih vlakana pa koža gubi na tonusu. Na površini kože javljaju se tamne mrlje, kapilari postaju vidljivi kao crvene linije.

Bolno zvuči, ali je istina, da koža postaje tanja, obješena, sivkasta, namreškana, „staračka“. Procesi koji nastaju u koži u toku menopauze su kompleksni za objasniti, a svako želi znati tačne razloge zašto se sve to dešava, s ciljem da otkloni uzroke.

Padom nivoa estrogena preraspodjeljuje se potkožno masno tkivo, a to se očituje u gubitku volumena kože lica, a posebno oko očiju, usnica i obraza. Ne zaboravite kožu vrata. Osim toga, smanjuje se nivo kolagena i elastina, ali i proizvodnja hijaluronske kiseline - zbog čega se smanjuje čvrstoća i napetost kože. Koža postaje obješena, neelastična te podložnija formiranju bora, a te promjene su najvidljivije na koži lica i vrata.

Smanjenje lučenja estrogena utječe i na stanje našeg najvećeg organa, to je koža i tzv. adneksi kože, kao što je kosa.

  • Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić
    Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić Foto: (Arhiva)

Značajne hormonalne promjene koje se javljaju u menopauzi žene pogađaju tamo gdje su najosjetljivije – udaraju na njihovu sujetu. Najvidljivije promjene na našem tijelu upravo su one koje najviše želimo sakriti, a to su promjene na koži. Zategnuta i blistava koža postaje suha, hrapava, bez čvrstoće, sjaja i punoće, javljaju se tamne, ali i bijele mrlje.

Adekvatna njega

Nekad gusta i sjajna kosa sve je rjeđa i tanja. Iako se treba pomiriti s činjenicom da koža u menopauzi ne može ni izgledati kao kada ste imali 20, to ne znači da se ništa ne može poduzeti. Prirodne promjene nastale u menopauzi moguće je ublažiti i usporiti. Ne treba vam mnogo. Sve što vam je za to potrebno jeste malo dobre volje i

adekvatna njega, naročito uz pomoć određenih aparativnih liječenja kojima raspolaže savremena tehnologija u prevenciji i usporavanju procesa starenja kože.

Upravo savremena tehnološka dostignuća, kao što su lasersko liječenje, liječenje frakcioniranim radiovalovima, dermabrazija i ultrazvučno liječenje, imaju izvanredne efekte u prevenciji i liječenju sivog tena, dubokih bora, nareškane i obješene kože lica.

Vanjski faktori

Iako su protok vremena i genetika glavni krivci kada je starenje u pitanju, na gubitak tonusa kože, pojavu bora i tamnih mrlja, gubitak sjaja, utječu i brojni vanjski faktori, kao što su UV zračenje, nezdrave životne navike, pri čemu prvo mislim na pušenje i boravak u neprozračenim prostorijama, manjak boravka na čistom zraku, konzumacija alkohola i brze hrane, dakle neadekvatna prehrana.

Nasreću, to su sve uzročnici kojima je moguće doskočiti. Zbog svih navedenih razloga, u ovom periodu života koži je potrebna veća pažnja nego ikada, pa zato odaberite adekvatnu njegu.

Promjene na kosi

Skoro sve žene u menopauzi opažaju vidljive promjene na vlasištu. Smanjenje estrogena ima za posljedicu tanku i krhku kosu sklonu pucanju, s čime većina žena ima problema. Smanjen nivo estrogena u krvi nije jedini razlog za loš kvalitet kose. Na slabiji kvalitet kose, ali i količinu vlasi na vlasištu, mogu dodatno utjecati i drugi faktori, kao što su neuravnotežena prehrana, genske predispozicije, preagresivno tretiranje kose, hormonalni problemi sa štitnjačom, kao i neki lijekovi.

Zategnuta i blistava koža postaje suha, hrapava, bez čvrstoće, sjaja i punoće, javljaju se tamne, ali i bijele mrlje

NA VRH