LJEPOTA I NJEGA

Svaka koža ima svoje ulje

Dva u jedan: Uljem se skida šminka i njeguje koža, a metoda čišćenja lica uljem podarit će vam savršen ten

Svaki tip kože ima ulje koje mu odgovara, no suncokretovo se preporučuje svima.. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

27.11.2018

Zabluda je da se masna koža ne smije tretirati uljima. Ona je često izložena agresivnim proizvodima koji je isušuju i baš zato je dobro navečer prije kreme nanijeti na masnu kožu kap ulja. - Tako se obnavlja hidrolipidni sloj kože. Naravno, važno je koje ulje nanosite.  

Svaki tip kože ima ulje koje mu odgovara, no suncokretovo se preporučuje svima. 

Najnovija istraživanja pokazala su da suncokret sadrži ceramid, koji je identičan ceramidu VI u ljudskoj koži. Obnavlja oštećene slojeve kože, sprečava gubitak vlage te štiti kožu od vanjskih utjecaja, na primjer, štetnih zračenja. Jača elastičnost kože, a prednost mu je što se brzo apsorbira.

Ulje može zamijeniti i sredstvo za skidanje šminke, a ako ga upotrebljavate u tu svrhu, otiđite korak dalje te isprobajte metodu čišćenja lica uljem. Zagrijte ulje među dlanovima te dvije, tri minute umasirajte nježnim kružnim pokretima. 

U vrućoj (nipošto kipućoj) vodi namočite ručnik i prislonite ga uz lice kako biste postigli efekt pare. Držite 20-ak sekundi. Ponovite nekoliko puta pa lice nježno prebrišite ručnikom. Lice se uljem čisti navečer, a ujutro je dovoljno umiti se vodom. 

Metoda se vodi pravilom da se čisto otapa u sličnom; masnoće iz ulja “otopit” će masnoće i prljavštinu skrivenu u porama. 

Ako lice čistite prirodnim uljnim čistačima, nećete skinuti zaštitni sloj kože, a lice ćete pročistiti od prašine i šminke te pomoći normalizaciji lučenja loja bez narušavanja zaštitne barijere kože.

Eterična ulja ne stavljaju se na kožu

Bazna ulja hrane i njeguju kožu. Za razliku od njih, eterična su hlapiva tekućina i ne stavljaju se izravno na kožu jer su vrlo koncentrirana. Njih, dakle, možete koristiti, ali samo ako ih pomiješate s baznim uljem. Eterična ulja stimulirajuće djeluju na cirkulaciju, a povećavaju i elastičnost tkiva.

 Za svako godišnje doba

Najbolje rezultate daje njega kože čistim, hladno prešanim uljima. I zimi i ljeti trebamo upotrebljavati hladno prešana ulja za njegu kože. Ljeti kožu isušuje i oštećuje sunce, a zimi hladan zrak i suhi zrak u zagrijanim prostorijama. Zato je ulje idealan izbor u svako godišnje doba.

Bademovo ulje vole svi tipovi kože

Osobama s masnom i mješovitom kožom odgovara jojobino ulje. Ono regulira lučenje sebuma, ne začepljuje pore i hidratizira suhe dijelove kože. Sprečava razvoj bakterija i gljivica na koži.

Kod problematične kože sklone aknama preporučuje se ulje čajevca. Čajevac je jedno od najstarijih ljekovitih sredstava čovječanstva, a djeluje protiv gljivica, bakterija i virusa.

Za suhu i osjetljivu kožu savjetuje se ulje avokada koje obiluje nezasićenim masnoćama te mnogim mineralima.

Jedno od najklasičnijih ulja za njegu kože je bademovo. To lagano ulje djeluje umirujuće i dobro je za sve tipove kože, osobito za osjetljivu, nadraženu kožu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.