IZ PRIRODE

Korjenasto povrće za bolje zdravlje

Osim antocijana, u cvekli ima betaina - ljekovitog sastojka koji izvrsno regulira funkciju jetre i izlučivanje žuči

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

27.11.2018

Tokom kasne jeseni i zime dobro je jesti što više korjenastog povrća. Budući da cvekla obnavlja krv, može biti dobar lijek i u liječenju leukemije, a dokazano je da pomaže u liječenju raka.

Stvaranje krvi

Osim antocijana, u cvekli ima betaina – ljekovitog sastojka koji izvrsno regulira funkciju jetre i izlučivanje žuči. Dobro je sredstvo za povećanje otpornosti na zarazne bolesti dišnih puteva.

Također se preporučuje za liječenje bolesti koje su praćene gubitkom minerala u kostima i zubima. Budući da potiče stvaranje krvi, odnosno utječe na povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, odličan je lijek kod anemije.

Crna rotkva smatra se korisnim lijekom protiv katara gornjih dišnih puteva, prehlade, bronhitisa, kašlja i tuberkuloze pluća jer povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa. Također, crna rotkva potiče rad crijeva te se može upotrijebiti kao lijek protiv zatvora. Novija istraživanja pokazuju da crna rotkva ubija bakterije i viruse.

Svježi sok od crne rotkve također je učinkovit u liječenju manjih opekotina i nadražaja kože kao što je npr. pelenski osip. Svježi sok od crne rotkve stari je narodni lijek koji se preporučivao za jačanje organizma, liječenje slabokrvnosti, umora i žučnih bolesti (kamenaca). Priprema se tako da se rotkva oguli, nariba i iscijedi se sok. Ipak, prije upotrebe svježeg soka obvezno se treba savjetovati s ljekarom jer novija istraživanja pokazuju da prevelike doze mogu izazvati toksični hepatitis.

Protiv upala

Uobičajena doza je od 100 do 150 ml soka podijeljenih u više manjih doza tokom četiri do pet dana, nakon čega treba napraviti pauzu dva-tri dana i tako ponavljati.

Peršun se sve do srednjeg vijeka uglavnom upotrebljavao kao ljekovita biljka, a tek poslije postao je jedna od glavnih začinskih biljaka u kuhinji. Ima i jaka antiupalna svojstva, pa može smanjiti učestalost gripe, prehlade, upale grla i pojavu artritisa. Dobar je izvor folne kiseline, koja je važna u održanju zdravlja srca.

Pritisak

Da biste liječili visoki krvni pritisak, pijte sok od mrkve, peršuna i celera ili sok od grožđa i mrkve. Ako nemate sokovnik, povrće možete naribati i sok protisnuti kroz gazu.

Protiv triglicerida

Pripremiti 400 g celera (korijen), 1 kg limuna i 2 l vode. Prvo iscijediti sok od limuna. Celer naribati i dodati u vodu s limunovom korom. Kuhati 20 minuta i ostaviti da se ohladi (preko noći ili 6 sati). Procijediti i dodati sok od limuna. Uliti u boce i piti 1 dl prije jela (3 puta na dan).

Pastrnjak

Juhe od pastrnjaka pomažu reguliranju krvnog pritiska, posebno ako im se dodaju peršun ili celer. Narodna medicina koristi pastrnjak za liječenje bolesti mjehura, jetre, komplikacija sa želucem, bolesti bubrega, artritisa, gihta, nesanice, akni, za obloge, za jače mokrenje te za otapanje i izbacivanje kamenaca.

Vitaminski sok

Pripremite po 20 dekagrama očišćene sirove cvekle, mrkve i jabuke pa u sokovniku od njih iscijedite sok. Napitku dodajte sok jedne narandže i jednog limuna. Taj vitaminski napitak priprema se svakog dana i pije u više navrata u gutljajima po pola decilitra. On podiže imunitet organizma, poboljšava krvnu sliku, regulira probavu, smiruje nervnu napetost i, općenito, jača organizam.

Čišćenje jetre

Sastojci: 1 jabuka, 1 cvekla, 3 lista repe, 4 mrkve, 1 stabljika celera, 1/2 korijena đumbira.

Priprema: Narežite jabuku, cveklu i celer na manje komade pa ubacite u blender. Dodajte listove i naribani đumbir pa blendajte pola minute.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.