KOSTI

Kako sačuvati zdrave zglobove

Oko 21 milion odraslih osoba ima osteoartritis, stanje u kojem su zglobovi bolni, a u konačnici može dovesti do tolike boli da ne možete ustati ili se kretati

Prvi je faktor starenje.. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

27.11.2018

Ovisno o faktorima rizika bolni zglobovi mogu pogoditi bilo koga, iako se osteoartritis javlja najčešće sa znakovima starenja. Kod žena se javlja najčešće poslije pedesete godine života, a kod muškaraca poslije 45.  

Također, jačina i područje boli je različito. Kod žena će se bolovi najčešće razviti u laktu, koljenima i gležnjevima, kod muškaraca u zapešću, kukovima i leđima.

Ali samo zbog toga što je stanje često, ne znači da je neizbježno, da ga ne možete spriječiti ili učiniti nešto kako biste ga kontrolirali.

Postoji nekoliko vrsta zglobova, oni se anatomski razlikuju, ali imaju sličnu funkciju - da povezuju jednu kost s drugom, te daju čovjeku sposobnost da se savija i kreće.

Unutar zglobova nalaze se ligamenti i hrskavica. Oni su zaduženi da smanjuju trenje kost o kost prilikom kretanja zglobova. Osteoartritis se javlja kada tijelo počinje gubiti to tkivo, a mnogo je faktora koji utječu na taj gubitak.

Starenje: Prvi je faktor starenje. Hrskavica se stanjuje kako starimo. S vremenom može postati raspucala, a pojavljuje se i erozija.

Ranije ozljede: Faktor koji ubrzava eroziju mogu biti ozljede iz mladosti, ali i kod osoba koje nisu imale nikakvih ozljeda javlja se erozija.

Upale: Manje ozljede utječu na biokemiju vaših zglobova, jer se za vrijeme upala opuštaju kemikalije koje su destruktivne za hrskavicu.

Gubitak mišićne mase: Kako osobe stare prirodno gube mišićnu masu, ako ne vježbate kako biste je očuvali, umjesto mišića zglobovi će na sebe preuzimati težinu svakodnevnog života, te to vodi do veće štete na njima.

Pretilost: Što veću težinu zglobovi moraju nositi to će brže propadati. Ovo je posebno tačno s koljenima.

Problem je u tome što hrskavicu koja je izgubljena ne možete vratiti, možete samo na vrijeme reagirati i spriječiti daljnje izlizivanje i smanjiti bol ukoliko ona već postoji.

Za početak se vratite na zdravu težinu. Ovo je prva stvar koju morate napraviti da biste očuvali svoje zglobove. Znanstvenici kažu da smanjenje težine samo za pet kg može već smanjiti bolni artritis za oko 50 posto kod mnogih žena. Gubitak težine također usporava napredovanje artritisa.

Varirajte s tjelovježbom. Kombinirajte aerobne vježbe s dizanjem utega, pilatesom, istezanjem i vježbama opuštanja. Nemojte pretjerivati ni u jednom području jer to povećava bol. Potražite i vježbe koje će ciljano ojačati mišiće oko bolnih zglobova.

Manje kretanja znači više ukočenosti u zglobovima, pa ustanite i krećite se. Dok sjedite za računalom često mijenjajte pozicije, a svako malo ustanite i prošećite oko stola.

Prepoznajte svoja ograničenja. Neke aktivnosti su jednostavno prenaporne za vaše zglobove pa se nemojte ustručavati zatražiti pomoć.

I od pravilnog izbora hrane ćete imati koristi. Omega-3 masne kiseline koje nalazimo u ribi povoljno utječu na osteoartritis. Vitamin D također vam pomaže da zaštitite svoje zglobove.

Držite se uspravno. Pogrbljivanje nije dobro ni za vaše zglobove. Dobro držanje olakšava posao mišićima i zglobovima.

Uvijek nosite štitnike kada se bavite aktivnostima visokog rizika. Samo jedan kamenčić na stazi za rolanje i već ste si osigurali bol u koljenima za cijeli život.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.