PREPORUKE

Šta je alternativa za šećer

Prehrambena industrija koristi niskokalorične zaslađivače u proizvodnji dijetetskih proizvoda različitih namjena

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

27.11.2018

Ljudi se ponekad plaše da koriste niskokalorične zaslađivače jer nisu sasvim sigurni u njihovu zdravstvenu ispravnost. Pritom zaboravljaju, a možda i ne znaju, da se oni nalaze u velikom broju namirnica koje svakodnevno konzumiraju.

Mliječni napici

Niskokalorični zaslađivači široko se koriste u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. U prehrambenoj industriji koriste se kao zamjena za šećer, da bi se snizila energetska vrijednost prehrambenog proizvoda ili da bi se stvorio nov prehrambeni proizvod koji mogu koristiti i osobe koje ne žele ili iz zdravstvenih razloga ne trebaju koristiti šećer.

Niskokalorični zaslađivači najčešće se koriste u bezalkoholnim napicima, slatkišima i drugim proizvodima konditorske industrije, kao i u prerađevinama od voća. Različiti mliječni napici kao što su naprimjer voćni jogurt ili mliječni deserti mogu nositi oznaku „sa smanjenom količinom šećera” ili „s malo kalorija“, što znači da je jedan dio šećera zamijenjen niskokalorične zaslađivačima.

Prehrambena industrija koristi niskokalorične zaslađivače u proizvodnji dijetetskih proizvoda različitih namjena: za kontrolu tjelesne mase, za osobe koje imaju dijabetes ili povećane vrijednosti triglicerida u krvi, za osobe s prisutnim različitim drugim metaboličkim poremećajima.

Sladak okus

Farmaceutska industrija široko koristi niskokalorične zaslađivače u proizvodnji dijetetskih suplemenata, sirupa i lijekova.

Prehrambena i farmaceutska industrija često koriste istovremeno više niskokaloričnih zaslađivača u istoj namirnici da bi se dobio što bolji prihvatljiviji sladak okus namirnice.

Stalno korištenje

Niskokalorični zaslađivači imaju jednu važnu ulogu – smanjenje sadržaja šećera u nekom prehrambenom ili farmaceutskom proizvodu, što donosi koristi potrošaču: smanjenje unosa šećera i energetskog unosa. Stalnom zamjenom šećera niskokaloričnim zaslađivačima postiže se dugotrajno smanjenje energetskog unosa i bolja kontrola tjelesne mase.

Dijabetes

Niskokalorični zaslađivači dozvoljeni su i stručno opravdani kod oboljelih od dijabetesa i drugih bolesti preobilne ishrane. Kako ne povećavaju apetit, niti inzulinemiju i glikemiju, njihova upotreba u bilo kojem poremećaju tolerancije glukoze može pomoći.

E-broj

Iako dijetoterapeuti preporučuju upotrebu zaslađivača, ima pojedinaca koji nisu radi da ih koriste. Niskokalorični zaslađivači su aditivi, bez obzira na to da li su prirodnog ili sintetskog porekla. Aditivi koji se nalaze na tržištu moraju ispunjavati uvjete koje im postavlja globalno Komisija Codex Alimentrijusa (CAC), u Evropskoj uniji Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) te državne agencije. Potrošačima treba reći da postojanje E-broja u deklaraciji prehrambenog proizvoda predstavlja informaciju da je navedeni aditiv zdravstveno siguran.

Apetit

Dobrobiti od stalne upotrebe niskokalorijskih zaslađivača su velike: i zdravstvene, i socijalne i ekonomske. Treba imati na umu da zaslađivači ne povećavaju apetit, inzulinemiju niti vrijednost šećera u krvi. Mogućnost konzumiranja pića i namirnica bez šećera osnažuje socijalne kontakte, a smanjenim unosom šećera i kontrolom tjelesne mase smanjuju se novčani izdaci.

Mršavljenje

Stalna zamjena smanjuje unos šećera i energetski unos, što doprinosi mršavljenju i održavanju postignute poželjne tjelesne mase. Niskokalorični zaslađivači omogućavaju osobama koje žele smanjiti tjelesnu masu širok izbor namirnica, pa čak hrane i pića sa slatkim okusom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.