ISTRAŽIVANJA

Samo gutljaj piva izaziva užitak

Pivo, dakako, nije jedina hrana koja služi kao okidač za centre u mozgu za nagradu i užitak

Sam okus dovoljan za oslobađanje dopamina. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

26.11.2018

Kada su istraživači muškarcima ponudili male količine piva, dakle nedovoljne da bi alkohol imao utjecaja na učinak, pokazalo se da je već sam okus bio dovoljan za oslobađanje dopamina, hormona povezanog s osjećajem entuzijazma i užitka, a zadužen je i za pamćenje i donošenje odluka. Istraživanje je provedeno na Medicinskom univerzitetu u Indijani.  

Pivo, dakako, nije jedina hrana koja služi kao okidač za centre u mozgu za nagradu i užitak; izvolite popis hrane koja također pomaže:

 Integralna hrana

- Sve više istraživanja u području neuroznanosti i prehrane pokazuju da ljudi koji jedu moderno prerađenu hranu snose veći rizik od depresije, tjeskobe, promjene raspoloženja, hiperaktivnosti i drugih mentalnih i emocionalnih problema, piše bloger i psihijatar dr. Drew Ramsey za Huffington Post.

Da biste izbjegli nepoželjne učinke procesuirane hrane na zdravlje, sami kuhajte jela od cjelovitih i prirodnih namirnica; bit će to melem za vaše tijelo i mozak.

 Losos

Losos i druge masnije ribe koje su bogate omega-3 masnim kiselinama mogu igrati važnu ulogu u našem cjelokupnom raspoloženju. Istraživanja pokazuju da ove masnoće imaju zaštitni učinak protiv depresije i čak smanjuju anksioznost.

 Bademi

Ostali izvori ovih dobrih masnih kiselina su orasi i sjemenke, osobito lanene. Bademi su bogati spojevima koje zovemo tirozin, a odgovorni su za proizvodnju dopamina i drugih neurotransmitera povezanih s raspoloženjem. To znači da bismo trebali jesti šaku orašastih plodova dnevno i tako poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema, a zahvaljujući bogatstvu vlakana i mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, podići ćemo i raspoloženje.

Jabuke

Jabuke sadrže kvercetin, antioksidativnu tvar koja brani stanice mozga od slobodnih radikala koji mogu oštetiti neurone.

 Čokolada

Ah, na čokoladu ste zasigurno prvo i pomislili. Dokazano, trenutačno podiže raspoloženje. Slasna, prepuna antioksidanata, tjera i tjeskobu - osobito ona mliječna. Za sve ostale željne „podizanja", tu je tamna čokolada.

 Sjemenke suncokreta

Ove su sjemenke izvrstan izvor tirosina, neesencijalne aminokiseline koja poboljšava mentalne funkcije i raspoloženje. Suncokret je bogat i vitaminom E koji štiti srce te selenom.

 Tofu

Soja je još jedan izvor tirosina, koja tijelu također omogućuje odlične doze proteina koji gode srcu. Mogu pomoći i u sprečavanju bolesti kostiju te smanjiti simptome menopauze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.