PREVENCIJA

Žene bole koljena, a muškarce leđa

Kod žena se osteoartritis javlja najčešće poslije pedesete godine života, a kod muškaraca poslije 45.

"Zdravlje u kući"
22.11.2018 16:35

Problem je u tome što hrskavicu koja je izgubljena ne možete vratiti

Foto: Ilustracija

Oko 21 milion odraslih osoba ima osteoartritis, stanje u kojim su zglobovi bolni, a u konačnici može dovesti do tolike boli da ne možete ustati ili se kretati. Ovisno o faktorima rizika bolni zglobovi mogu pogoditi bilo koga, iako se osteoartritis javlja najčešće sa znakovima starenja. 

Kod žena se osteoartritis javlja najčešće poslije pedesete godine života, a kod muškaraca poslije 45. Također, jačina i područje boli je različito. Kod žena će se bolovi najčešće razviti u laktu, koljenima i gležnjevima, kod muškaraca u zapešću, kukovima i leđima.

Ali samo zbog toga što je stanje često, ne znači da je neizbježno, da ga ne možete spriječiti ili učiniti nešto kako biste ga kontrolirali.

Postoji nekoliko vrsta zglobova, oni se anatomski razlikuju, ali imaju sličnu funkciju, da povezuju jednu kost s drugom, te daju čovjeku sposobnost da se savija i kreće.

Unutar zglobova nalaze se ligamenti i hrskavica. Oni su zaduženi da smanjuju trenje kosti o kost prilikom kretanja zglobova. Oseoartritis se javlja kada tijelo počinje gubiti to tkivo, a mnogo je faktora koji utječu na taj gubitak.

Starenje: Prvi je faktor starenje. Hrskavica se stanjuje kako starimo. S vremenom može postati raspucala, a pojavljuje se i erozija.

Ranije ozljede: Faktor koji ubrzava eroziju mogu biti ozljede iz mladosti, ali i kod osoba koje nisu imale nikakvih ozljeda javlja se erozija.

Upale: Manje ozljede utječu na biokemiju vaših zglobova, jer se za vrijeme upala opuštaju kemikalije koje su destruktivne za hrskavicu.

Gubitak mišićne mase: Kako osobe stare prirodno gube mišićnu masu, ako ne vježbate kako biste je očuvali, umjesto mišića zglobovi će na sebe preuzimati težinu svakodnevnog života, te to vodi to veće štete na njima.

Pretilost: Što veću težinu zglobovi moraju nositi to će brže propadati. Ovo je posebno tačno s koljenima.

Problem je u tome što hrskavicu koja je izgubljena ne možete vratiti, možete samo na vrijeme reagirati i spriječiti daljnje izlizivanje i smanjiti bol ukoliko ona već postoji.

* Za početak se vratite na zdravu težinu. Ovo je prva stvar koju morate napraviti da biste očuvali svoje zglobove.

* Zatim potražite vježbe koje će ciljano ojačati mišiće oko bolnih zglobova. Manje kretanja znači više ukočenosti u zglobovima, pa ustanite i krećite se.

* Prepoznajte svoja ograničenja. Neke aktivnosti su jednostavno prenaporne za vaše zglobove pa se nemojte ustručavati zatražiti pomoć.

* I od pravilnog izbora hrane ćete imati koristi.

* Držite se uspravno. Pogrbljivanje nije dobro ni za vaše zglobove. Dobro držanje olakšava posao mišićima i zglobovima.

* Uvijek nosite štitnike kada se bavite aktivnostima visokog rizika. Samo jedan kamenčić na stazi za rolanje i već ste si osigurali bol u koljenima za cijeli život.

NA VRH